Pénz- és tőkepiac

A jenhiteleseknek is megéri az árfolyamgát

Annak ellenére, hogy a jen árfolyama éppen 2,5 forint alatt van, az ilyen jelzálogkölcsönnel rendelkezők sem veszítenek azzal, ha az árfolyamgátat választják, csak egy védőhálót kapnak.

Amíg a jen árfolyama 2,5 forint alatt van, a most belépő hiteleseknek piaci árfolyamon kell törleszteniük a kölcsönüket, pontosan úgy, mint eddig. A rögzített árfolyamból adódó védelem csak akkor lép életbe, amikor a kurzus átlépi a 2,5-es szintet. Ebben az esetben a rögzített árfolyamom folytatódik a törlesztés, a piaci árfolyam és a rögzített árfolyam közötti különbségből a tőketartozás pedig a gyűjtőszámlára kerül, a kamatot a bank és az állam közösen átvállalják.

Ha a jen a 2,5-es szint alá gyengül, a 2,5-es árfolyamszint mellett addig kell törleszteni, amíg a gyűjtőszámláról el nem fogy a tartozás, utána ismét piaci árfolyamon kell törleszteni. Azoknak, akik most lépnek be, a gyenge jen miatt nem kerül pénz a gyűjtőszámlájukra, tehát nem fognak többet törleszteni, mint eddig. A PSZÁF adatai szerint egyébként február végén mintegy 74 millió forintnyi tartozás volt az árfolyamgátba korábban belépett mintegy 3200 jenhiteles gyűjtőszámláin, ez számlánként valamivel több mint 23 ezer forintot jelentett.

Ha a jen/forint árfolyam a mostani szinten marad, akkor lapunk számításai szerint 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet mellett körülbelül 5-6 hónap alatt le is nullázódhat az ügyfél gyűjtőszámlája, és ugyanakkorára csökkenhet a törlesztőrészlete, mint a be nem lépett adósoké. Utóbbiak egyébként abban az időszakban, amikor az árfolyamgátasok a védelem miatt éppen kevesebbet fizettek, sokkal többet törleszthettek.

árfolyamgát jenhitel
Kapcsolódó cikkek