Pénz- és tőkepiac

Két évre is befagyhatnak egyes megtakarítások Magyarországon

Legfeljebb egy, de „indokolt esetben” akár két évre is befagyaszthatják a biztosítók a befektetési életbiztosítás (unit-linked) keretében kínált eszközalapot – derül ki a biztosítási törvény tervezett módosításából. A lépésre – ami a garantált alapokat is érintheti – akkor kerülhet sor, ha értékesítési nehézségek lépnek fel, írja az Azénpénzem.hu.

A biztosító az ügyfelek érdekében a befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződéshez kapcsolódó eszközalap befektetési egységeinek eladását és vételét felfüggeszti, amennyiben az eszközalap nettó eszközértéke, illetve ezzel együtt a befektetési egységeknek az árfolyama azért nem állapítható meg, mert az eszközalap eszközei részben vagy egészben illikviddé váltak – olvasható a nemzetgazdasági által benyújtott törvénymódosításban.

A felfüggesztés idején a befektetők nem juthatnak hozzá pénzükhöz. Ha a befagyasztás tovább tart egy hónapnál, az időközben adott megbízást újra meg kell ismételni. Erről a biztosítónak értesítenie kell befektetőjét. Garantált eszközalap esetén – függetlenül az illikvid eszközök hányadától – ilyenkor a teljes eszközalapot felfüggesztik, írja az Azénpénzem.hu.

 

befagyasztás megtakarítás életbiztosítás
Kapcsolódó cikkek