Pénz- és tőkepiac

Pest megyében árvereznek a legtöbbet a bankok

Az Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közzétette, hol és mennyi ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a hazai hitelintézetek. A legtöbb ingatlan Budapesten és Pest megyében kerül kalapács alá.

Az idéntől már a 90 napon túl hátralékos ingatlanok 4 százalékát árvereztethetik el a bankok a jogszabályok szerint. A kényszerértékesítési moratórium 2011 negyedik negyedévében járt le, akkor viszont még csak a bedőlt jelzáloghitelek 2 százalékánál lehetett elárverezni az ingatlant, tavaly az arány 3 százalékosra, az idén 4 százalékosra emelkedett. Jövőre 5 százalék lesz a kvóta, azután pedig nem köti már a bankok kezét ilyen intézkedés, ha be akarják vasalni az adóson a követelésüket.

A PSZÁF adatai szerint egyébként a mostani korlátok sem okozhatnak gondot a bankoknak, a hitelintézetek ugyanis a szűk kvótát sem használják ki teljes mértékben. A tavalyi év első felében még a kijelölhető ingatlanok 80-85 százalékát elárvereztették, az utóbbi egy évben már 70 százalék körül van ez az arány. A friss adatok szerint az idei második negyedévben a több mint 115 ezer bedőlt hitellel terhelt lakásból valamivel több mint 5200-at kényszerértékesíthetnének, de csak 3752-t fognak így eladni a bankok. Ez azt jelenti, hogy az idén az első félévben valamivel több mint 7300 lakást árvereznek el bedőlt miatt, a moratórium megszűnése óta pedig nem egészen 21 ezernél tart a kényszerértékesítések száma.


A bankok vélhetően azért nem sietnek az árverésekkel, mert nekik sem jó, ha a magas hitellel terhelt ingatlan nyomott áron talál vevőre, és rendezetlen marad a hitel, inkább törekszenek az adóssal való valamiféle megegyezésre. Az viszont látszik a statisztikákból, hogy a hitelintézetek jobban igyekeznek azokban az országrészekben így pontot tenni a bedőlt hitelek végére, amelyekben az ingatlanok forgalomképesebbek. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy Budapesten a legmagasabb a kvóta kihasználtsága, az idei második negyedévben 81 százalékos. Viszonylag magas kvótakihasználtság azokban a megyékben tapasztalható még, ahol sok településen rossz a munkaerőpiaci helyzet: Borsodban, Hajdú-Biharban vagy Szabolcs-Szatmárban. Ezekben a térségekben vélhetően azért árvereznek sokat, mert nem látnak reményt arra, hogy az adósok jövedelmi helyzete belátható időn belül jobbra fordul.


Számosságát tekintve egyébként Pest megyében került eddig a legtöbb ingatlan kalapács alá, a moratórium feloldása óta már csaknem 3 ezer darab, a második helyen a főváros áll, ahol a 2600-at közelíti a bedőlt bankhitel miatt elárverezett lakások száma.

bedől lakáshitel árverés bankok
Kapcsolódó cikkek