Pénz- és tőkepiac

Senki sem akar kimaradni Matolcsy ingyenhiteléből

„Az intenzív tájékoztatásnak köszönhetőn egyre több helyről kapnak információt a vállalatok a Növekedési Hitelprogram részleteiről, így az érdeklődés is fokozódik. Elsősorban az I. pillér, azon belül is főként a forint beruházási hitelkiváltás, a forgóeszköz és gépbeszerzés finanszírozása iránt tapasztalunk nagyobb igényt, míg a devizaalapú kölcsön kiváltására fordítható II. pillér iránt egyelőre kisebb az igény, habár a II. pillérre is közel hasonló nagyságrendű összeget bocsátott rendelkezésre az MNB” – tájékoztatott Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője.

„A második héttől nagyon felélénkült a vállalatok érdeklődése a Növekedési Hitelprogram lehetőségei iránt. Ennek hátterében az áll, hogy egyre több helyről kapnak információt, hiszen az MNB mellett a pénzintézetek, az érdekvédelmi szervezetek és a média is intenzíven bekapcsolódott a cégek tájékoztatásába. A cégek pedig érezhetően nem akarnak kimaradni a konstrukcióból, így azok az ügyfelek is most jelzik szándékukat a forint beruházási hitelkiváltás  illetve a beruházási és forgóeszköz-finanszírozási hitelek iránt, akik csak nemrég értesültek a lehetőségről. Ez főként a kisebb kkv-kra jellemző, akik csak most ismerkednek az igénybevételi lehetőségek pontos részleteiről” – mondta el Huszár Róbert.

A K&H-nál már a hitelek folyósítása is megkezdődött: hat munkanappal az első szerződéskötés után a szegedi, több mint 50 főt foglalkoztató, nagykereskedelemben érdekelt középvállalat már meg is kapta az igényelt hitelt. „Azt tapasztaljuk, hogy elsősorban az I. pillér iránt van fokozott érdeklődés. A hitelkérelmek célja leginkább  a forgóeszköz és gépbeszerzés finanszírozása, illetve a hitelkiváltás és csak ritkábban jellemző építési jellegű igény. Ennek oka, hogy az ilyen típusú beruházásokhoz szükséges hatósági engedélyek beszerzése a programban rendelkezésre álló idő alatt többnyire nem lehetséges” – nyilatkozta a szakember.

„A II. pillér iránt, amelynek a keretei között a Kkv-ügyfelek belföldi hitelintézettől 2013. március 31-ig felvett deviza-, illetve deviza alapú kölcsönüket vagy pénzügyi lízingjüket forint kölcsönnel válthatják ki, szintén tapasztalunk érdeklődést. Ez a keret rendkívül jó lehetőséget biztosít a vállalatok számára devizahiteleik igen kedvező áron történő folyósítására, ezért mindenkit bíztatok arra, hogy érdeklődjön felőle. Az MNB a Növekedési Hitelprogram teljes hitelösszegéből 95 milliárd forintot allokált a K&H Bank számára az I. és a II. pillérre. Így a hozzánk forduló vállalkozásokat jó eséllyel ki tudjuk szolgálni, függetlenül attól, hogy már meglévő ügyfelek-e vagy sem” – tette hozzá Huszár Róbert.  

devizahitel hitelkiváltás növekedési hitelprogram hitel MNB beruházás jegybank
Kapcsolódó cikkek