Pénz- és tőkepiac

A New York-i értéktőzsdéken a jövő héten is folytatódhat a rali

Elemzők szerint a jövő héten is folytatódhat a rali a New York-i értéktőzsdéken, ahol a börzemutatók sokéves csúcson zárhatják az idei évet.

A vezető tőzsdemutatók közül a részvények szélesebb körét felölelő S&P-500 indexe 29 százalékkal nőtt idén eddig, ami 1997 óta a legnagyobb éves szintű emelkedés. A tőzsdemutató mind a tíz, egy-egy ágazat mozgását követő alindexe erősödött: a legkevésbé a távközlési részvényeké, 6,5 százalékkal, míg a legnagyobb emelkedést a fogyasztási termékgyártók érték el, közel 40 százalékkal.


    Eközben a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 26 százalékkal, a technológiai papírok Nasdaq Composite indexe mintegy 38 százalékkal erősödött. A New York-i értéktőzsdéken az elmúlt hetekben tapasztalt ralit az okozza, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a harmadik gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris lazító program (QE3) havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási keretösszegét az elemzők által vártnál kisebb mértékben, 10 milliárd dollárral csökkentette nemrég, miközben az alacsony kamat huzamos ideig történő fenntartására tett ígéretet.


    Elemzők jó esélyt látnak arra, hogy jövőre tovább emelkednek a tőzsdemutatók, bár az ideihez képest lényegesen kisebb lendülettel. A derűlátásban fontos szerepet játszik a gazdaságnövekedés gyorsulása, aminek a következtében mérséklődik a és nő a lakosság vásárlóereje. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint az S&P-500 index 1925 ponton zár a jövő év végén, ami 4,5 százalék emelkedés a jelenlegi szinthez képest.

    A jövő heti naptárában meglehetősen kevés amerikai makrogazdasági adat szerepel: hétfőn ismertetik a novemberben folyamatban lévő lakóingatlan-eladási adatokat, kedden pedig azt, hogy miként alakultak lakóingatlan-árak októberben. A tőzsde szerdán zárva lesz. Csütörtökön a decemberi amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexet (BMI), és az építőipari kiadásokra vonatkozó adatot hozzák nyilvánossgára.

S&P tőzsde New York Dow
Kapcsolódó cikkek