Pénz- és tőkepiac

Kéthavi csúcson Ukrajna csődkockázata

Az ukrán hitelkockázati biztosítások (CDS) ára kéthavi csúcsra emelkedett hétfőn napközben, mert az egyre szélesedő kormányellenes tüntetések tovább gyengítik az ország amúgy is gyenge lábakon álló gazdaságát és annak kilátásait.

Az ukrajnai államadósság-törlesztés leállításának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama 1067 pontra emelkedett a pénteki 972 pontról.

Ukrajna gazdasága recesszióban van, jelentős a folyó fizetésimérleg-hiány, a jegybank devizatartaléka jelentősen csökkent az elmúlt hónapokban.

November elején a Fitch Ratings és a Standard & Poor''s is az addigi "B"-ről egy fokozattal "B mínusz"-ra rontotta Ukrajna devizában és hazai valutában kibocsátott hosszú lejáratú államadósságának besorolását, és az új osztályzatra is megerősítették a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

Ukrajna szuverén adósosztályzatait néhány héttel korábban a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja, a Moody''s Investors Service még mélyebbre süllyesztette a spekulatív sávon belül, szintén az egyre aggasztóbb külső ukrán likviditási pozícióval indokolva a lépést.

Ukrajna CDS
Kapcsolódó cikkek