Pénz- és tőkepiac

Robbant az OTP árfolyama a devizahitelesek bukása után

Az OTP árfolyama 4 160 forint környékéről 4 280 fölé emelkedett, miután a Kúria a devizahitelesek szempontjából kedvezőtlen döntést hozott. Később tovább erősödött a bankpapír. Azok a devizahitelesek, akik abban reménykedvek, hogy semmis lehet a szerződésük, most nagyot csalódtak.

Az OTP árfolyama 4 300 forint felett mozgott délután a Budapesti Értéktőzsdén, ami napon belül 2,6 százalékos emelkedésnek felel meg. A bankrészvény a Kúria döntését követően indult meredek emelkedésnek.

Az OTP később újabb hullámban erősödött, és elérte a 4 350 forintos szintet a kurzus. Ez 3,7 százalékos napi emelkedést jelent.

A forint árfolyama is erősödött a vezető devizákkal szemben. Az euró árfolyama újra a lélektani 300-as szint alá került a délelőtti 302 feletti kurzusról.

A Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában úgy döntött: nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés. Az ilyen szerződésekben az adós viseli az árfolyamváltozás kockázatát.

A pénzügyi intézménynek tájékoztatási kötelezettsége van, aminek ki kell terjedni az árfolyamváltozás lehetőségére is – áll a Kúria döntésében. Ha egy bíróság a szerződés érvénytelenségét állapítja meg, elsősorban arra kell törekedni, hogy az érvénytelen pontokat kiküszöböljék, és ismét érvényessé tegyék a hitelszerződést.

Az egyoldalú szerződésmódosítás kapcsán pedig az Európai Bíróság határozatára vár a Kúria.

A döntés szerint egy bírói szerződésmódosítás csak egy-egy konkrét szerződés esetén módosítja a feltételeket; vagyis nem érvényesíthetik az összes devizahitelre.

Wellmann György, a kollégium vezetője a testület jogegységi ülése után ismertette: a devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyekben az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait.

A Kúria kollégiumvezetője kitért arra is: a devizahiteles perek mögött meghúzódó gazdasági-társadalmi probléma káros következményeit nem lehet kizárólag jogi úton felszámolni és a megoldást nem lehet kizárólag a bíróságoktól várni.

devizahitel eljárás OTP deviza jogegység bank árfolyam
Kapcsolódó cikkek