Pénz- és tőkepiac

Az EU milliárdos hitellel segíti a bolgár bankrendszert

Az Európai Unió átszámítva 1,65 milliárd euró (510 milliárd forint) sürgősségi készenléti hitelt bocsát a bolgár kormány rendelkezésére; Szófia vész esetén ebből a pénzből stabilizálhatja pénzügyi rendszerét.

Az Európai Bizottság hétfőn közölte: a segélyhitel biztosítja a "szükséges és arányos likviditást" ahhoz, hogy helyreálljon a bizalom Bulgáriában a bankok iránt.

A likviditásszűkéről fölröppent híresztelések súlyosan érintették a bulgáriai pénzintézeteket "azon tény ellenére is, hogy a bolgár bankrendszer jól tőkésített" - fogalmazott az Európai Bizottság.

Kisebbfajta pánik tört ki a közelmúltban Bulgáriában az ország mérlegfőösszeg szerint harmadik és negyedik legnagyobb bankjánál, a betétesek megrohamozták a két pénzintézetet. A bolgár kormány és a jegybank közölte: bűncselekmény történt, ismeretlenek sms-üzenetekben és e-mailben azt a hamis információt kezdték el terjeszteni, hogy a betétesek, ha meg akarják őrizni megtakarításaikat, jobban teszik, ha kiveszik a pénzüket a bankokból.

Csütörtökön a harmadik legnagyobb bolgár bank, a First Investment Bank betétesei átszámítva több mint 400 millió eurót (126 milliárd forint) vettek ki a számláikról néhány óra alatt. A megelőző héten pénteken egy hasonló betétesi roham után a bolgár központi bank felügyelet alá vonta az ország negyedik legnagyobb bankját, a Corpbankot.

Helyszíni beszámolók szerint a két bolgár bank fiókjainál és pénzkiadó automatáinál hétfőn is több helyütt hosszú sorok alakultak ki.

bolgár kormány Bulgária EU hitel
Kapcsolódó cikkek