Pénz- és tőkepiac

Siessen, aki még venni akar a jól kamatozó állampapírból

Pénteken lehet utoljára jegyezni a hatéves Bónusz Államkötvény márciusban indult sorozatát. Az új sorozatnál a kamatprémium marad, az induló kamat viszont alacsonyabb.

Mind a 100 milliárd forintnyi elfogyott a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) 2020-ban lejáró sorozatából, így holnap befejeződik az értékpapír jegyzése. Az egyéves diszkont kincstárjegy (dkj) kamatához igazodó bónuszú állampapír 2,5 százalékos prémiumot fizet a dkj kamatán felül, az első kamatperiódusban ez 5,64 százalékos volt.

A hatéves állampapír rendkívül népszerű lett a lakosság körében, hiszen a jegyzése mindössze március közepén indult, vagyis alig három hónap alatt vitték el belőle a 100 milliárd forintnyi mennyiséget. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy e hónap elejétől megszűnt a terméknék az államkincstár értékesítési monopóliuma, és most már a Concorde, az Erste, az OTP, az UniCredit, az MKB, a Raiffeisen és a TakarékBank is forgalmazza a kötvényt.

Az értékesítés lezárását követően az Államadósság Kezelő Központ új hatéves BMÁK-ot indít, a 2020/P jelű sorozat június 30-tól jegyezhető, a kamatprémium továbbra is 2,5 százalék, az induló kamat viszont a dkj-hozamok időközben bekövetkezett esése miatt már alacsonyabb, 4,89 százalékos. Ez egyébként pontosan ugyanannyi, mint a 2018/O BMÁK jelenlegi hozama. A négyéves kötvényt szintén március közepétől lehet megvásárolni, eddig azonban a népszerűsége meg sem közelítette a hatéves papírét.

BMÁK befektetés állampapír
Kapcsolódó cikkek