Pénz- és tőkepiac

Szerényebben élnek a magyar nyugdíjasok az uniós átlagnál

Öngondoskodás Főként otthoni elfoglaltsággal töltik ki megnövekedett szabadidejüket a magyar nyugdíjasok – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító szakértőinek legfrissebb elemzéséből. Az idős emberek naponta átlagosan majdnem kétszer annyi időt töltenek a tévé előtt, és másfélszer annyit olvasnak, mint a foglalkoztatottak. Ez a fogyasztásuk szerkezetében is megmutatkozik: a több otthonlét az egyik magyarázata, hogy többet költenek a lakásfenntartásra és az otthon elfogyasztott élelmiszerekre, mint a dolgozók. Az időskor emellett kényszerűen a gyógyszer és egyéb egészségügyi kiadások növekedésével is jár, ez átlagosan több mint 7200 forint havonta. A több szabadidő ellenére kevesebb pénzt fordítanak kultúrára, szórakozásra, és kevesebb jut éttermi fogyasztásra, nyaralásra is.

A 65 év feletti magyar lakosság feleannyi időt tölt üdüléssel, mint az európai átlag, és kevesebb, mint ötöd akkora összeget fordít erre a célra. Más területeken is rosszabb a magyar nyugdíjasok helyzete: az uniós átlaghoz képest csaknem háromszoros azoknak a 65 év feletti egyedülállóknak az aránya, akik nem engedhetnek meg magunknak húsételt legalább minden második nap, és közel kétszeres azoké, akik nem tudnának finanszírozni egy váratlan kiadást.

„Az első adatok bizonyítják, hogy helyesen döntött a kormány és a parlament, amikor januárban bevezették a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét. Úgy tűnik, kezd változni a magyarok szemlélete, és egyre többen gondolnak a nyugdíjas éveikre. A többség tudja, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég a megfelelő életszínvonal fenntartásához, ezért már aktív korukban elkezdenek takarékoskodni. Ezt a lassú szemléletváltozást jelzi az is, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító az év első hónapjaiban több mint 300 millió forintos állományt szerzett nyugdíjbiztosításból" – mondta el Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia vezérigazgatója.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek