Pénz- és tőkepiac

Több mint egymilliárd forint került idén babakötvénybe

Júliusban sem csökkent a Start-számla-nyitási kedv a Magyar Államkincstár adatai szerint. Az év első hét hónapjában 53283 gyerek került be a kincstár nyilvántartásába, közülük 21377-nek nyitottak a szüleik vagy más hozzátartozóik Start-számlát. Ez óriási eredmény, hiszen tavaly az első hét hónapban született több mint 50 ezer kisbaba közül alig több mint ötezernek lett Start-számlája.

A számlanyitás átmeneti visszaesésében valószínűleg szerepet játszott, hogy az új Start-számlák kezelésében monopol szerepet kapott 2012 őszén az államkincstár. Azóta új számlát csak a kincstárnál lehet nyitni, és a bankoknál, valamint takarékszövetkezeteknél vezetett régebbi számlákat is csak a kincstárhoz lehet átvinni. 2012-ben egyébként rekordot döntött az első hét hónapban a Start-számlák száma, akkor több mint 26 ezer gyereknek nyitottak ilyet. Az idei év eddig a második legjobbnak számít a program 2006-os indulása óta.

A Start-számlákra az idén már több mint egymilliárd forintot utaltak át, azoknak a gyerekeknek a kincstári számlájára, akik számára nem nyitották meg a speciális értékpapírszámlát, valamivel kevesebb mint 3,3 milliárd forint került eddig. Az állam az újszülötteknek 42500 forint életkezdési támogatást biztosít, ez a kincstári számlán az előző évi átlagos infláció mértékével kamatozik. A Start-számlán lévő megtakarítást úgynevezett Babakötvénybe lehet befektetni, amelynek kamata ennél három százalékponttal magasabb.

A két kötvénysorozat közül a 2032-ben lejárót azoknak a gyerekeknek vásárolhatják meg, aki 2014. február 1. előtt születtek, a fiatalabb babáknak a 2033-as sorozatból lehet jegyezni. A 2032-es sorozatban július végén már csaknem 6 milliárd forint volt, a későbbi sorozatban viszont még csak 181 millió forint gyűlt össze. A 2032-es sorozat kamata egyébként magasabb, mivel még a 2012-es inflációhoz igazodik, az idén 8,7 százalékos.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek