Pénz- és tőkepiac

Bevásárlásokra készül a CIB olaszországi anyavállalata

A brit Coutts Internationalre is szemet vetett az Intesa SanPaolo – derül ki abból az interjúból, amelyet a legnagyobb olasz lakossági bank vezérigazgatója adott a Financial Timesnak.

A brit gazdasági napilap honlapján közölt videóinterjúban Carlo Messina kifejtette, hogy 16 milliárd eurónyi fölös tőkének keresnek helyet és az egyik legvonzóbb célpontnak a Royal Bank of Scotland (RBS) csoporthoz tartozó Coutts tűnik. Az 1692-ben alapított Coutts & Co. privátbank nemzetközi részlegét idén augusztusban tette eladási listára az RBS, amelyet a brit kormány mentett meg az összeomlástól a 2009-es pénzügyi válság során (ma 80 százalékban állami tulajdonban van). A privátbanki részleg két svájci szektortársa a Julius Baer és az EFG már szeptemberben jelezte, hogy érdekli a vételi lehetőség. A Coutts International értékét 500 millió fontra becsülik, tavaly 21,5 milliárd fontnyi vagyont kezelt, üzemi eredménye 67 millió fontra rúgott.

Az ügylethez közel álló források szerint az Intesa Sanpaolo rá akarta venni az RBS-t az egész Coutts eladására - tehát megvenné a brit részleget is, amelynek ügyfelei között van egyebek közt II. Erzsébet királynő - , az azonban csak a nemzetközi üzletágtól akar megválni. A Couttson kívül más privátbankok, vagyonkezelők, biztosítók is a látókörükben vannak - mondta el az interjúban Messina – , de a brit pénzintézet érdekli őket a legjobban. A Magyarországon a CIB Bank tulajdonosaként jelen levő Intesa vezére emellett arról is beszámolt, hogy jövőre el akarják adni a külön portfólióba kiszervezett rossz hiteleiket; feltételezik, hogy a fedezetként számon tartott ingatlanok felértékelődnek és így sokkal jobb árat tudnak elérni.

Az Intesa Sanpaolo részvényeinek árfolyama az akvizíciós tervek hírére 2,2 százalékkal erősödött tegnap a milánói tőzsdén.

Intesa Sanpaolo CIB
Kapcsolódó cikkek