A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

5,6 százalékra süllyedt az munkanélküliségi ráta az USA-ban

A múlt hetet oldalazással zárta a forint az euróval szemben, jelentős elmozdulásra nem került sor. Így a magyar deviza 316,6-nál pihent meg a hétvége előtt. A húsz napos mozgóátlag 315,9-nél húzódik, amelytől már csak hajszál választja el a devizapárt. Amint áttörte az EUR/HUF ezt az akadályt folytathatja az erősödést a 315-ös lélektani szintig, amelyet követően egészen a 314-ig értékelődhet fel a magyar fizetőeszköz az euró ellenében. Továbbra is erősen függ az EUR/HUF árfolyam iránya a nemzetközi piaci hangulattól - olvasható az Erste elemzésében.

Pénteken enyhén korrigált felfelé a hozamgörbe hosszú vége, tehát a 10, illetve 15 éves hozamok 5-7 bázisponttal pattantak vissza a historikus mélypontokról. Érdemi elmozdulás nem történt a görbe rövid, illetve középső szegmensein.

A másodlagos piacon jegyzett hozamok csütörtökön is kitartóan folytatatták a csökkenő trend mentén haladtak. Ezen a héten is likviditási DKJ aukciót tart az ÁKK hétfőn, 60 milliárd Ft értékben kíván az instrumentumból értékesíteni. Az eddigi tapasztalatok alapján a kereslet bőséges lesz, az átlaghozam pedig a múlt héten látott szinteken alakulhat (múlt hétfői likviditási DKJ aukció eredménye: 1,94%).

Nemzetközi helyzetkép:
A nemzetközi devizapiacon az EURUSD devizapár esetében 1,175-ös támaszszint érintését követően korrekció indult meg és 1,1853-ig emelkedett a kurzus.

A tengerentúli börzék mélyrepüléssel kezdték a pénteki napot és nap végére sem sikerült szépíteni a főbb indexeknek (Dow -0,95%, Nasdaq -0,68%, S&P500 -0,83%).

Európában sem sikerült pluszba kerülni, ott is az eladói nyomás volt jellemező, egyedül a FTSE 100 tudott emelkedni (Dax -1,92%, CAC -1,8%, FTSE 100 2,1%). A Fitch péntek este egy fokozattal BBB- minősítésre rontotta Oroszország adósság besorolását, ami ennek ellenére továbbra is befektetési kategória. A hitelminősítő előrejelzése szerint 2017-ig nem fog visszatérni a növekedés Oroszországba. Az S&P pedig megerősítette Németország AAA hitelminősítését.

Vegyes kép alakult ki az ázsiai tőzsdéken: Japán ma zárva tartott, a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, a Shanghai index pedig 1,6%-ot zuhant ma reggel.

A nemzetközi árupiacon a WTI olaj árfolyama tovább gyengült, ami nem érezteti hatását az olajár kínálaton, ugyanis továbbra is ömlik az amerikai palaolaj a piacra. Az olaj árát a geopolitikai feszültségek sem befolyásolták igazából, a csökkenő líbiai kitermelést bőven kompenzálja a növekvő iraki és észak-amerikai kínálat. Az arany azonban továbbra is erősödik, már 1.230-nál jár az árfolyam. Kedvezően hat rá a Fed kamatemeléssel kapcsolatos spekulációk, amik újra későbbre helyezték a monetáris szigorítást.

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az Egyesült Államokban a pénteki munkaerő-piaci adatok voltak a figyelem középpontjában, és nem is okoztak csalódást. Decemberben 252 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma a várt 240 ezer helyett, miközben a novemberi és az októberi statisztikákat is jelentősen felfelé módosították. A munkahelyek száma 11 egymást követő hónapon keresztül bővül 200 ezer felett, amelyre 1994-ben volt utoljára példa. A munkanélküliségi ráta 5,6%-ra süllyedt, ami 2008 júniusa óta nem látott érték.

Az Európai Központi Bank szakértői többek között egy 500 milliárd dolláros államkötvény vásárlási program tervét is bemutatták a jegybank vezetésének. Ez a volumen megfelel a piaci várakozásoknak, ugyanakkor csak a befektetési kategóriájú államkötvényekre terjedne ki, vagyis kimaradnának a portugálok, a görögök és Ciprus is, ami pedig csalódást okozhatott a befektetőknek.

Japánban rekordnagyságú költségvetés készül az áprilissal induló gazdasági évre. A miniszterek és a koalíció már jóváhagyta a 814 milliárd dolláros költségvetést, ami a gazdaságélénkítést fogja támogatni. Ugyanakkor az elsődleges költségvetési hiányt még így is lefelezik, és az új kötvénykibocsátások volumene 2008-as mélypontra, 36,86 ezermilliárd jenre csökken. A költségvetés számai alapján 1,5%-os reál, illetve 2,7%-os nominális GDP növekedést vár a kormány.

Heti kitekintő

Egyesült Államok: A hét eleje csendesen indul a tengerentúlon, az első jelentősebb makrogazdasági adat csak szerdán érkezik, a kiskereskedelmi termékforgalom mellett a Fed Bézs könyve jelenik meg. Csütörtökön a friss munkanélküli segélyt kérők számát publikálják. A hetet pedig az ipari termeléssel, illetve a Michigani fogyasztói hangulatindexszel zárjuk.

Európa: Az Egyesült Államokhoz hasonlóan szerdától érdemes az öreg kontinensre figyelni, ugyanis ekkor ismerteti véleményét az Európai Bíróság az OMT  (Outright Monetary Transactions) program kapcsán (az EKB korábbi, soha fel nem használt programja). Csütörtökön külkereskedelmi termékforgalom jelenik meg az eurózónában, pénteken pedig a harmonizált fogyasztói árindex kerül publikálásra szintén az eurózónában.

Magyarország: Hazánkban a hét közepe lesz fontos makrogazdasági szempontból, az infláció mellett az ipari termelés részletes adatait ismerhetjük meg. Pénteken még az építőipari termelés adatait jelenteti meg a KSH. Az ÁKK a keddi 3-hónapos DKJ aukció után csütörtökön 12-hónapos DKJ aukciót és 3 éves változó kamatozású kötvényaukciót tart.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek