A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Előre fizetett tagdíjat javasolnak magánnyugdíjpénztárak

Miután áprilistól a magánnyugdíjpénztáraknak el kell érniük a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, a pénztárak havi 200-1000 forintos tagdíjat határoztak meg, amelyet többségük egy évre előre kér a tagoktól - közölte a piac 93 százalékát képviselő három pénztár kedden az MTI-vel.

A Budapest, a Horizont- és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár közös közleménye kiemeli: az új előírások miatt a rendszer nem tűri meg tovább a "potyautasokat", mert ha a tagdíjfizetők aránya nem éri el a kívánt szintet, akkor a jogszabály írja elő a pénztár végelszámolását.

A pénztárak azoknak a tagoknak, akik nem hajlandóak tagdíjat fizetni, javasolják, hogy lépjenek vissza a társadalombiztosítás rendszerébe. A közlemény szerint a magánnyugdíj-pénztári rendszer alapos és átfogó átalakításra szorul, mert a jelenlegi változások nem szolgálják a hosszú távú fenntarthatóságot.

Ezért rövidesen szabályozási javaslattal állnak elő. Ennek egyik eleme lesz az, hogy a magánnyugdíj-megtakarításokat - azok tulajdonosai - helyezzék át önkéntes nyugdíjpénztári számlára. A másik elem pedig a járadékfizetés  átalakítása lesz. A javaslatot eljuttatják majd az összes parlamenti párt képviselőjének, remélve azt, hogy a pénztárakról újra párbeszéd indulhat - áll a közleményben.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek