Pénz- és tőkepiac

Vitték az áruhitelt a karácsonyi szezonban

Jól sikerült a karácsonyi szezon az áruhitelek szempontjából: a piacon aktív pénzügyi szolgáltatók szerint a folyósítások mennyisége kissé emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A statisztikák szerint a fogyasztási hitelek többségénél biztatóan alakult az első tizenegy hónap, legalábbis ami az új kihelyezéseket illeti.

A megelőző évinél kissé élénkebb karácsony előtti szezonról számoltak be lapunknak az áruhitelezésben érintett pénzügyi szolgáltatók, ami mind a szerződések számában, mind azok összegében tükröződött. – A kiskereskedelmi forgalom élénkülése az áruhitelezésre is pozitív hatást gyakorolt, a folyósított hitelek összege is emelkedett. Az online csatornák térhódítását jelzi, hogy a 2014 decemberében több online hitelkérelem érkezett be, mint a megelőző év karácsonyakor – közölték lapunk érdeklődésére a Magyar Cetelem Banknál. A pénzügyi szolgáltató szerint szintén jól megfigyelhető trend, hogy egyre több ügyfél használja a hitelkártyáján rendelkezésre álló keretét áruhitel felvételre, így hitelkártyával lebonyolított forgalom szignifikáns ütemben nőtt decemberben a tavalyi év azonos időszakához képest. A Budapest Banknál a tavalyihoz hasonló forgalomról számoltak be, míg az OTP Banknál – részben a kereskedő partnerek akcióhoz kapcsolt kedvezményes konstrukcióknak köszönhetően – a megelőző év azonos időszakához képest enyhe növekedés volt megfigyelhető mind a benyújtott kölcsönigénylések, mind pedig a folyósított áruhitelek száma alapján.

A lapunk által megkérdezett pénzügyi szolgáltatók szerint az elmúlt időszak szabályozói szigorításai, illetve a fair banki hitelezésre vonatkozó előírások nem gyakoroltak jelentős hatást a piacra. Utóbbi kapcsán a Budapest Banknál kiemelték: az áruhitelek árazásában ez nem hoz változást, az ügyféltájékoztató anyagok köre bővül.

A jegybanki statisztikák szerint is látszik némi élénkülés az áruhitel-piacon: 2014 első tizenegy hónapjában összesen 11,8 milliárd forintnyi új kihelyezés történt, amely hat százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ez a növekedési ütem persze még csak a háztartásoknál lévő állomány zsugorodási ütemének mérsékléséhez elég, ám a hitelfelvételi kedv emelkedését mindenképp jelzi. A többi fogyasztási hiteltípusnál egyébként vegyes a kép, legalábbis ami az új kihelyezések alakulását illeti. Ebből a szempontból egyértelműen a személyi kölcsönöknél a leglátványosabb a fejlődés, hiszen ott a tavaly november végéig kihelyezett 107,8 milliárd forint 29,1 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest. Szintén érezhetően emelkedett a folyószámlahitelek új kihelyezéseinek mennyisége is, ám a szabad felhasználású jelzálog- és a gépjárműhiteleknél – nem túlságosan meglepő módon – visszaesést regisztráltak.

Az összességében növekvő új kihelyezések ellenére viszont az állomány emelkedésétől még mindig messze áll a fogyasztási hitelek hazai piaca. Az áruvásárlási kölcsönöknél például a novemberig tartó egy év alatt 9,1 százalékos csökkenést regisztrált az MNB, de rendre esett a többi kölcsönfajta állománya is. A folyószámlahitelekkel együtt számolt, összes fogyasztási hitel-állomány pedig 3114,5 milliárd forintot ért el november végén, amely 6,27 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Hitelkártyáival akciózik a CIB

A pihenéssel, sporttal és egészséggel kapcsolatos vásárlások után március végéig 10 százalékos visszatérítés jár a CIB hitelkártyával vásárlóknak – közölte a hitelintézet. Az akció keretein belül emellett a jóváírás maximális összege a negyedévente elérhető ötezer helyett most 15 ezer forint. A kártyabirtokosok az akcióval nem érintett egyéb üzleti kategóriákban (benzinkút, otthon, ruházat, barkács-kert, utazás, szépségápolás-egészség, szórakozás) továbbra is 1 százalékos jóváírásban részesülhetnek hitelkártyás vásárlásaik után.


karácsony vásárlás áruhitel
Kapcsolódó cikkek