Pénz- és tőkepiac

Szorosabbá vált a hazai biztosítók élmezőnye

Bár nagy mozgások alig történtek tavaly a hazai biztosítási piacon a legnagyobb szereplők között, a díjbevétel szerinti rangsor élmezőnye egyre szorosabb, és fokozatosan olvad a még stabilan piacvezető Allianz előnye – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adataiból.

Az összes díjbevételt alapul véve a a legtöbb nagy szereplő, ha minimális mértékben is, de növelni tudta piaci súlyát: ez alól az Allianz jelent kivételt, amelynek 123,2 milliárdos díjbevétele 14,6 százalékos piaci részesedéshez volt elég, szemben az egy évvel korábbi 15,97 százalékkal.

A második helyezett Generali és a harmadik Groupama Garancia néhány század százalékponttal, 13,6, illetve 11,21 százalékra növelte részesedését, és kis mértékben tudott javítani az Aegon és az ING is. A hatodik helyre ugyanakkor a tavaly igen nagyot előrelépő Magyar Posta Biztosító ugrott előre, miután díjbevétel alapján számolt piaci részesedése 7,18-ról 8,50 százalékra emelkedett, miközben az eddig hatodik Uniqa 7,47-ről 6,67 százalékra esett vissza.

Az életbiztosítási piacon viszont a teljes tortáénál nagyobb arányú mozgások történtek. Bár az itt piacvezető ING részesedése minimális mértékben változott (16,49-ről 16,55 százalékra nőtt), a második helyezett Magyar Posta élet üzletága tovább erősített a második helyen, és a 2013-as 11,67 százalék után már 14,01 százalékos súllyal büszkélkedhet a piacon. A 2013-ban még szintén dobogós Allianz részesedése viszont több mint két százalékponttal – 11,44-ről 9,24 százalékra – esett vissza, amivel már lemaradt a tavaly szintén kisebb részesedés-növekedést elérő Groupama Garancia mögött, sőt, már az életbiztosítási piacon ötödik legnagyobbnak számító Generali is igen közel került hozzá. Az itt hatodik Aegon is javított tavaly valamelyest, ám ez csak a hatodik helyének stabil tartásához volt elegendő.

A nem életbiztosítási üzletágban a piacvezető Allianz nem szenvedett el jelentősebb térvesztést, a részesedése minimális csökkenés után még mindig stabilan 20 százalék feletti. Szintén csökkent a második Generali részesedése – így év végén 18,7 százalékos volt –, viszont a harmadik helyezett, leginkább a lakásbiztosításoknál erős Aegon tovább tudta stabilizálni pozícióját. Az első hatba még éppen beférő Union viszont közel egy százalékpontnyit veszített részesedéséből, és 5,79 százaléknyi súllyal zárta 2014-et.

A Mabisz adatai szerint tavaly 4,2 százalékkal nőtt a biztosítók összesített díjbevétele, és 844,1 milliárd forintot ért el. Az életbiztosítási piac 4,4 százalékkal, a nem életbiztosítási ágazat díjbevétele 3,9 százalékkal emelkedett. A díjbevétel 54 százaléka, 451,8 milliárd forint az élet-, 46 százaléka, 392,3 milliárd forint pedig a nem életbiztosítási üzletágból.

A szerződések darabszáma a teljes piacot tekintve szintén nőtt, ehhez viszont a nem életbiztosítási üzletág járult hozzá erőteljesebben. A károkra és szolgáltatásokra kifizetett összeg az életbiztosításoknál 9,5 százalékkal csökkent, a nem életbiztosítási területen viszont 1,7 százalékos emelkedés figyelhető meg.

mabisz biztosító Allianz
Kapcsolódó cikkek