Pénz- és tőkepiac

Európaiak buktak el az amerikai stresszteszten

Csak európai nagybankok egyesült államokbeli érdekeltségei hasaltak el a Federal Reserve idei stressztesztjének második körében, amely azt vizsgálta, hogy az USA-ban működő nagy bankcsoportok miként viselnének egy feltételezett válsághelyzetet, úgy hogy közben tőkekifizetést is végrehajtanak, például osztalékfizetést vagy részvény-visszavásárlást. Az első körben azt vizsgálták az 50 milliárd dollárnál nagyobb mérlegfőösszegű bankcsoportnál, hogy a tőkemegfelelési mutatójuk eléri-e a minimum 5 százalékot – a március 5-én közzétett eredmény szerint ez mindegyiküknek sikerült. Most a 31-ből 28 csoport kapta meg a Fed teljes jóváhagyását kifizetési terveihez, egynél, a Bank of Americánál ugyan engedélyezték a mostanit, de azzal a feltétellel, hogy a harmadik negyedév végéig készítsenek egy újat is, mert a Fed szerint vannak gyenge pontjai a tervezési folyamatnak, beleértve a belső ellenőrzést.

A spanyol Santander-csoport érdekeltsége, a Santander Holdings USA, illetve a német Deutsche Bank égisze alá tartozó Deutsche Bank Trust Corporation tőkefizetési terveit viszont elvetette a Fed; mint a közleményben hangsúlyozták minőségi aggályok miatt, mennyiségi, azaz a tőkehelyze számait érintő kifogásuk nem volt. (Ez azért fontos, mert így a tavalyi szinten kifizethetnek osztalékot részvényeseiknek vagy anyacégüknek, de nem növelhetik annak értékét. Ha a Fed számszaki kifogásokat is támaszt, akkor az érintett pénzintézetnek vissza kell vágnia vagy teljesen el kell törölnie a kifizetési tervét.)

A Deutsche Bank amerikai egységét idén először vetették e próba alá, és a Fed szerint szakértői több területen találtak “számos és jelentős hiányosságot”, beleértve a kockázatfelismerő képességet. A bank közleményben reagált a Fed bejelentésére, kiemelve: 1800 alkalmazottat vettek fel annak biztosítására, hogy belső rendszereik és ellenőrzésük a lehető legjobb legyen.

A Santander-részleg zsinórban másodszor nem felelt meg a vizsgán, az ő tervezési metódusuk a Fed szerint „széles körű és kritikus hiányosságokat” rejt magában. Az amerikai érdekeltség vezérigazgatója Scott Powell szerint még komoly erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy megfeleljen a felügyeleti hatóság elvárásainak és a saját standardjainak – idézte a BBC –, ezzel együtt hangsúlyozta, hogy nem tiltották el őket az osztalékfizetéstől. 

 Fed 2009, vagyis a pénzügyi válság csúcséve óta teszteli az USA-ban működő bankokat alaphelyzeti, kedvezőtlen, illetve nagyon kedvezőtlen feltételekre támaszkodó forgatókönyvek szerint – a legrosszabb esetben már globális gazdasági válságot, az USA-ban tartós recessziót vesznek alapul. A vizsgálatsorozat történetében először fordult most elő, hogy az összes amerikai gyökerű bankcsoport átmenjen a vizsga mindkét körén. Különösen jó hírként emelte ki a média, hogy a Citigroupnál sem találtak semmi kivetni valót; a vezérigazgató, Michael Corbat a The Wall Street Journal szerint a teszt teljesítését tűzte ki fő céljának, miután az előző három évből kettőben ez nem sikerült. A bankcsoport azonnal be is jelentette, hogy 5 centre emeli negyedéves osztalékát (a válság óta mindig 1 cent volt), és idén 7,8 milliárd értékben vásárol vissza saját részvényeiből, szemben a tavalyi 1,2 milliárddal.

Bank stresszteszt
Kapcsolódó cikkek