Pénz- és tőkepiac

Hamarosan elindulhat a zöld bank

Hamarosan elkezdheti működését a zöld bank, hivatalos nevén a Nemzeti Energiagazdálkodási Zrt. (NEG), erre lehet következtetni a múlt hét végén a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból - számol be keddi cikkében a Napi Gazdaság.

A határozatban az szerepel, a kormány egyetért azzal, hogy az állami cég 51 százalékos részesedésén felüli tulajdoni hányad - tehát 49 százalék - a Magyar Fejlesztési Bankhoz kerüljön, a zöld bank többségi tulajdona pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél marad.

A NEG ugyan már 2014 januárja óta működik, ám eddig a cég csak technikai értelemben végzett tevékenységet. A társaság célja egyébként az lenne, hogy elősegítse az uniós energiahatékonysági célok elérését. Az irányelv szerint 2014 és 2020 között a középületek három százalékát minden évben fel kell újítani energetikai szempontból.

A NEG ebben úgynevezett ESCO-fi­nan­szírozással segítene majd. Ez azt jelenti, hogy a beruházáshoz a zöld bank egyfajta hitelként biztosítana forrást, amit az illetékes szervezetek, amelyek az épületet használják, az energiamegtakarításból fizetnének vissza - ismerteti a lap.

NEG zöld bank
Kapcsolódó cikkek