A magyarországi lakóingatlanok közel 70 százaléka rendelkezik valamilyen lakásbiztosítással, ugyanakkor a szerződések alig 20 százalékát ellenőrizték az elmúlt egy évben, több mint 60 százalékukat pedig 1-3 éve vagy még annál is korábban kötötték és azóta nem vizsgálták felül – derül ki a Genertel felmérésből.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adatai alapján az elmúlt évek negatív tendenciája után 2014-ben 13 ezerrel növekedett a szerződésszám az előző évhez képest, így mostanra elérte a 2,999 milliót. – A penetráció mértéke köszönhető az értékesítési csatornák számának és minőségének, és a számtalan online kötési lehetőségnek. Ezek együttes hatása alapvetően befolyásolja a biztosított lakások számát – véli Lengyel Zoltán, a Genertel értékesítési vezetője. Bár a lakásbiztosítási lefedettség viszonylag magas, a felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek nem szívesen áldoznak arra időt, hogy a biztosítási szerződésüket időről időre felülvizsgálják. A válaszadók 61 százaléka azzal sincsen tisztában, hogy lakásbiztosítása megfelelő védelmet nyújt-e.

Az elmúlt években a Genertelnél leggyakrabban jelzett ingatlanhoz kapcsolódó káresetek a vihar-, vezetékes vízkár, valamint az üvegtörés voltak. A felmérés válaszadói a leginkább tartott kockázatok között a tűzön és betörésen kívül a vizet és elektronikus hibákat, villámkárt említették, mint azokat, amitől a leginkább szeretnék megóvni ingatlanjukat és ingóságaikat. A megkérdezettek 70 százaléka változatlanul az árat, illetve a kedvezményeket tekinti elsődlegesnek, amikor biztosítót választ.