Pénz- és tőkepiac

Százmilliárdot nyertek a háztartások a tőzsdén

Több mint 100 milliárd forintot nyertek a kisbefektetők a tavaszi budapesti részvényralin, de lényegesen többet is nyerhettek volna. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) irányadó indexe, a BUX január közepén kezdett emelkedni, és május elején érte el a csúcspontját.

Az index bő három év fél hónap alatt több mint 45 százalékot nőtt, és május 6-án már 22850 pont fölött járt. Ez idő alatt viszont a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a kisbefektetők ahelyett, hogy bevásároltak volna a részvényekből, inkább folyamatosan eladtak. A háztartások az év első négy hónapjában összesen több mint 70 milliárd forintnyi részvénytől váltak meg, ez körülbelül a negyede-ötöde lehet annak az állománynak, amivel 2014 végén rendelkeztek.

Az érhető persze, hogy a befektetők realizálni szeretnék a nyereségüket, így az emelkedés idején eladják a papírjaikat, utólag azonban úgy tűnik: a kisbefektetők közül sokan túlságosan korán szálltak ki. Körülbelül 50 milliárd forintnyi részvényt például még februárban és márciusban eladtak, és ennek a zöme pedig banki (valószínűleg javarészt OTP) volt. Azóta kiderült: megérte volna várni.

Az OTP árfolyama februárban több mint 17, márciusban pedig csaknem 24 százalékot emelkedett, de még áprilisban is bőven volt lendület a papírban, több mint 13 százalékot nőtt az árfolyama. A háztartások a viszonylag korai kiszállások dacára is több mint 60 milliárd forintot kerestek az idén a bankpapírokkal, ami nagyon szép teljesítmény, hiszen 2014 végén mindössze 122 milliárd forintnyi bankrészvényük volt. Az eladások és a hozamok eredőjeként egyébként április végére ez az állomány 131 milliárd forintra nőtt.

Nem banki részvényekből nagyjából 170 milliárd forintnyi volt a kisbefektetőknél az év elején. Ezeken belül a nagypapírok (Magyar Telekom, Mol, Richter) árfolyama 20-30 százalékot emelkedett február és április között. A kisbefektetők ezekkel a részvényekkel bölcsebben kereskedtek. A legtöbb eladás áprilisban történt, amikor 15 milliárd forintnyi értékpapírt adtak el. Az év első négy hónapjában így csaknem 40 milliárd forintot kerestek végül a nem banki részvényekkel. A kisbefektetőknél lévő nem banki vállalati részvények állománya ennek köszönhetően hároméves csúcsra, 182 milliárd forintra emelkedett április végére.

Ennek is köszönhető, hogy a háztartásoknál lévő teljes részvényállomány is körülbelül kétéves csúcson jár, meghaladja a 320 milliárd forintot.
A jegybank adatai szerint egyébként az emelkedő részvénypiaci trendet valószínűleg a külföldi befektetők lovagolták meg a legjobban, ők ugyanis folyamatosan vásárolták az értékpapírokat a rali idején is, januártól április végéig körülbelül 100 milliárd forintnyi értékpapírt vettek meg.

A kisbefektetőkön kívül a nem pénzügyi vállalatok adtak még el nagyobb mennyiségű tőzsdei papírt az idén, csaknem 20 milliárd forintnyit. A vállalatok főleg nem pénzügyi vállalati részvényt értékesítettek, és szintén rosszul időzítettek, februárban adták el a legtöbb értékpapírt. Néhány milliárd forintnyi tőzsdei részvényt a bankok és a biztosítók is értékesítettek, ők azonban kivárták a rali végét, főleg áprilisban értékesítettek.

részvény OTP kisbefektető tőzsde
Kapcsolódó cikkek