Pénz- és tőkepiac

Vagyonos ügyfelekhez jut az Erste

Az előzetesen vártnak megfelelően az Erste Bank vásárolja meg a Citibank lakossági és hitelkártya üzletágait. Az üzlet részleteiről gyakorlatilag semmit nem közöltek az érintett felek, ám az jól látszik, hogy az Erste Bank több ponton is jelentősen erősödik majd a hazai lakossági piacon.

A Citibank Europe plc. megállapodást írt alá az Erste Bank Hungary Zrt.-vel, valamint leányvállalatával, az Erste Befektetési Zrt.-vel a Citibank magyarországi lakossági üzletágának értékesítéséről – jelentették be az érintettek. Az értékesítés magában foglalja a Citibank lakossági betéti- és befektetési-, személyi hitel-, hitelkártya, valamint a mikrovállalatokat kiszolgáló (CitiBusiness) üzletágait, továbbá a lakossági üzletág alkalmazottainak átvételét is. A megállapodásról kiadott közlemény ugyanakkor meglehetősen szűk marokkal mérte az ügyletre vonatkozó információkat: amellett, hogy a vételár – érthető módon – üzleti titok, nem derült ki az sem, hogy mekkora ügyfélszámról, és megtakarítási állományról van szó. Ráadásul a Citi fióktelepként működik Magyarországon, így önállóan nem közli a számait, így a tranzakció számszerű hatásait egyelőre megbecsülni sem lehet. A bejelentés ugyanakkor nem meglepő: hónapok óta lehet tudni arról, hogy a két szolgáltató tárgyal az átadásról, emellett Andreas Treichl, az Erste csoport vezérigazgatója a féléves gyorsjelentés közzétételekor jelezte, hogy jó irányba haladnak a megbeszélések a magyarországi Citibank lakossági üzletágának tervezett megvételéről

Az viszont nyilvánvaló, hogy a tranzakció révén az Erste magyarországi érdekeltsége több területen is jelentősen erősítheti pozícióit a lakossági piacon. Talán a legfontosabb, hogy a Citi igen komoly pozíciókkal rendelkezik a privátbanki piacon, így az állomány átvételével itt az Erste stabilan a második számú szereplővé válhat az OTP Bank mögött. A hitelkártya-területen szintén nagyon erős versenyzőnek számít a Citi Magyarországon (is), de persze a számlavezető ügyfelek átvétele sem elhanyagolható körülmény.

A lépéssel az Erste újabb tanújelét adta annak, hogy hosszútávú tervei vannak a magyar piacon. Erre utalt a megállapodásról szóló közleményhez csatolt nyilatkozatában Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója is, aki kijelentette: „Ahogyan már többször elmondtuk, az Erste Bank teljes mértékben elkötelezett Magyarország iránt. Készen állunk aktív szerepet vállalni a magyar bankszektor konszolidációjában, és továbbra is a magyar gazdaság és bankpiac meghatározó kulcsszereplői kívánunk maradni.” Az elnök-vezérigazgató hozzátette: a tranzakció révén az Erste a második legnagyobb lakossági portfólióval rendelkező pénzintézetté válik Magyarországon. A méretnövekedésen felül az Erste egyedülálló pozícióba kerül a magyar bankpiacon a két vállalat kiemelkedő értékeinek – az Erste Bank univerzális banki szolgáltatásainak és a Citibank piacvezető ügyfélkiszolgálási gyakorlatának – összevonása eredményeként. A tranzakció – áll a közleményben – hatósági jóváhagyáshoz kötött, amely előreláthatólag 2015 végén esedékes. Az ügyfélszámlák átadása 2016 utolsó negyedévénél előbb nem várható. Utóbbi lépésig pedig a Citibank ügyfeleinek semmilyen teendőjük nincs.

Ami pedig a Citi jövőjét illeti, a szolgáltató a jövőben a kis- és középvállalatok, a nagyvállalatok, a pénzügyi intézmények, az állami szektor és a multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai számára nyújtott szolgáltatások fejlesztésére és bővítésére helyezi a hangsúlyt. A Citi elkötelezettsége – hangsúlyozták – a Budapest Citi Szolgáltató Központ továbbfejlesztése iránt is változatlan marad, amely a világ több mint 50 országban működő Citi-vállalatok számára nyújt háttérszolgáltatásokat.

A Citigroup tavaly októberben jelentette be , hogy 11 országban, köztük Magyarországon, de például Csehországban, Egyiptomban, Japánban, Peruban és Dél-Koreában is el akarja adni lakossági üzletágát. A döntést a bankcsoport azzal indokolta, hogy azokra a piacokra kíván összpontosítani, ahol a legnagyobb mérettel és növekedési potenciállal rendelkezik.

Erste Citibank
Kapcsolódó cikkek