Pénz- és tőkepiac

Brókerbotrány: ezek a részvények tűntek el!

A Magyar Telekom (MTelekom) részvényei tűntek el a legnagyobb arányban a márciusban bebukott Buda-Cash Brókerházból, ezzel szemben csaknem az utolsó darabig megvannak a szintén botrányos véget ért Hungária Értékpapírnál – állapította meg a két céget felszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. a karácsony előtt lezárult vagyonvizsgálatai során. Utóbbiakra azért volt szükség, hogy a felszámoló ki tudja adni a megmaradt vagyonelemeket a volt ügyfeleknek, továbbá a kártalanításukhoz adatokat nyújtson a Befektető-védelmi Alapnak.

A felszámoló a Buda-Cashnél az MTelekom-részvények mellett OTP-, Mol-, Richter-, valamint a tőzsdén már nem forgó Fotex-részvényeket talált, továbbá állampapírokat, OTP-részvényekre átváltható Opus-kötvényeket, euró-, dollár- és forintköveteléseket. Csaknem teljes egészében, több mint 97 százalékban a szeptember 16-án lejárt diszkontkincstárjegyek vannak meg e társaságnál, míg a Richter-részvényeknek a 90 százaléka került elő. A Hungária ügyfeleinek a számláiról a legnagyobb arányban a kanadai dollárnak veszett nyoma, abból mindössze 0,75 százalék lelhető fel.

A hiányzó eszközökből a felszámoló homogén csoportokat képezett, ezek alapján határozta meg, hogy az ügyfeleknek milyen eszközöket és milyen arányban lehet kiadni. Ha az eszközök kiadását és a kártalanítást követően még marad ügyfélkövetelés, az hitelezői igénynek minősül, és azt a felszámolásra irányadó jogszabályok szerint elégíthetik ki, már amennyiben marad erre eszköz.

Magyar Telekom hungária OTP brókerbotrány bróker Mol Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek