Pénz- és tőkepiac

Közalkalmazottak százezrei várhatták időben a fizetésüket

Közalkalmazottak százezrei nem kapják meg időben a juttatásaikat, sokan hónapok óta várnak a pénzükre. Az eddigi kormányzati magyarázat, miszerint informatikai átállás van az államkincstárnál, nem meggyőző. Az érintett ágazatok pénzhiányán túl egyes vélemények szerint az államadóssággal és az uniós támogatásokkal történő trükközés is az okok között lehet - írja a Népszabadság.

Az állam láthatóan nem képes a béreit időben kifizetni. Erre a rendszerváltás óta nem volt példa. Közalkalmazottak, köztük egészségügyi dolgozók, tanárok, szociális munkások késve kapták meg a novemberi, majd a decemberi bérüket is - írja a Népszabadság.

De van olyan NAV-os dolgozó, akinek nem a bankszámlájára utaltak, hanem postán küldték ki a fizetését, ráadásul olyan címre, ahol már sok éve nem lakik. Ez nem csak szokatlan, de szabálytalan is.

Az egészségügyben novemberben csúcsosodtak ki a bajok, amikor több tízezren, főként részmunkaidőben, szerződéssel, mellett foglalkoztatott ápolók, mentő szakdolgozók nem kaptak időben bért. Arról is tájékoztatták őket, hogy decemberben is hasonlóra számíthatnak. Akkor az Országos Kardioló­giai Intézet öltözőjében a nővérek sírva fogadták a fizetés késéséről tájékoztató körlevelet; a többség a közüzemi számlák és a törlesztőrészletek ­miatt volt kétségbeesett, a szolgáltatók és a bankok ugyanis nincsenek tekintettel a késedelmes bérátutalásra. Novemberben a mentősök is kéthetes késéssel kapták meg a járandóságukat.

A lap úgy tudja, egyes egészségügyi intézményekben mára rendeződött a helyzet, de korántsem mindenütt. Az előző hónapban a Magyar Államkincstár (MÁK) informatikai rendszerének átalakítását nevezték a gondok forrásának, és alkalmi rendellenességről beszéltek. Időközben a MÁK közleményben jelezte:

„A kincstár a jogszabályban előírt határidőre elkészítette a novemberi főszámfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, amelyeket december 2-ig elküldött az intézményeknek (...) a kincstár tehát nem felelős a sajtóban az utóbbi napokban említett állítólagos csúszásokért".

A szövegben egy e-mail címet is megadtak, hogy az érintettek jelezhessék a fizetési késedelmet. Kérdésükre a kincstár közölte: a fizetési késedelmet tapasztaló ügyfelek (azaz intézmények) eddig 42 estben éltek jelzéssel, az észrevételeket a megyei igazgatóságok soron kívül vizsgálják ki, és számfejtési hiba esetén azonnal korrigálják - a cikk teljes egészében a Nol.hu oldalán olvasható.

bér fizetés közalkalmazott
Kapcsolódó cikkek