Pénz- és tőkepiac

Óriási mínusz a Petrobrasnál

Rekordveszteséget szenvedett a brazil költségvetés legmegbízhatóbb beszállítója, a Petróleo Brasileiro SA. A többségi állami tulajdonú Petrobras vesztesége a tavalyi záró negyedévben 10,2 milliárd dollár volt, 48 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az elemzők megdöbbenve fogadták a hírt, ők az összeg negyedére számítottak.

A tőzsdenyitás előtti kereskedésben 5 százalékot vesztett a Petrobras. A háttérben a padlót fogott olajárak miatt szükségessé vált eszközleírások állnak. A cég nemcsak termelői, de finomítói oldalon is veszteséggel szembesült. A 12,7 milliárd dolláros leírás 83 százaléka az olajkészletek leértékelődéséből fakadt. Szeptemberig még nyereséget mutatott a mérleg, utána viszont meredek lejtőre állt a Petrobras, s végül a 2015-ös üzleti évét is veszteséggel zárta. A korrupciós botrányokkal sújtott vállalat vezérigazgatójának bejelentése ezután már nem keltett meglepetést. Almir Bendine ugyanis jelezte, hogy 2014 után a tavalyi lesz a második év, hogy nem fizetnek osztalékot sem az államnak, sem intézményi befektetőiknek, egyúttal ugrott a dolgozók prémiuma is.

– A Petrobras 126 milliárd dolláros adósságállományából esedékessé váló törlesztéseit garantáltan teljesíti – erősítette meg a Reutersnek Bendine, a szükséges források még akkor is a rendelkezésére állnak, ha az idei évre tervezett 14 milliárd dolláros eszközértékesítés nem valósulna meg. „A cégnek friss tőkére 2017 végéig biztosan nem lesz szüksége” – húzta alá.

Petrobras
Kapcsolódó cikkek