Pénz- és tőkepiac

Túlélik 2016-ot is a magánnyugdíj­pénztárak

Az idén már biztosan elkerüli a végelszámolást a Horizont Magánnyugdíjpénztár. A legnagyobb, 38 ezer tagot tömörítő magánkassza hírlevélben tájékoztatta a tagjait arról, hogy a tagdíjfizetők aránya elérte a 70 százalékot, sőt már 75 százalékon állt, és ami még legalább ennyire fontos, 200 millió forintnyi adományt is összegyűjtöttek a működés fedezésére. A magánnyugdíjpénztáraknak azért különösen fontos, hogy aktivizálják a tagjaikat, mert ha a rendszeresen tagdíjat fizetők aránya 70 százalék alá süllyed, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) el kell rendelnie az intézmény végelszámolását.

Magyarországon négy magán­nyug­díjpénztár működik, a tagok száma nem éri el a 60 ezret. A négy intézmény közül a Horizont és a körülbelül 7 ezer taggal működő Budapest Magánnyugdíjpénztár már elérte az idén a 70 százalékos küszöböt, sőt a Budapest igazából már tavaly decemberben teljesítette az elvárást. A másik két pénztár, az MKB és a Szövetség tagjai közül sokan havonta fizetnek, de ezek a pénztárak is hozták az idén minden hónapban a szintet.

A pénztárak a tagdíj mellett a működésükre is kérnek adományt a tagoktól. A tagdíjból ugyanis csupán 2,5 százalékot vonhatnak el a működésükre, ami a szektor éves – tavaly 450 millió forintos – működési költségeinek csak 1-2 százalékát fedezi. A Horizontnál működési támogatás 9600 forint évente, vagyis jelenleg már 200 millió forintja van a költségek fedezésére a pénztárnak, azt jelenti, hogy a tagok több mint fele nemcsak a kötelező tagdíjat, hanem a támogatást is befizette.

nyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztár nyugdíj
Kapcsolódó cikkek