Pénz- és tőkepiac

Kivezetik a Norbi Update-et a tőzsdéről

Tőzsdei kivezetésről döntött a Norbi Update Lowcarb Nyrt. közgyűlése, a kivezetés tervezett időpontja október 31.

Legkésőbb október 31-ig a Norbi Update Nyrt. kivezeti részvényeit a Budapesti Értéktőzsdéről (BÉT) – döntött a társaság mai közgyűlése. Az összességében a jegyzett tőke 12,29 százalékát birtokló kisbefektetők közül azok, akik nem szavazták meg a kivezetést, 60 napon belül, azaz július 30-ig tehetnek eladási ajánlatot részvényeikre – darabonként 440 forintért – a fitneszguru és felesége által 87,71 százalékban tulajdonolt cégnek. Az ajánlati ár több mint száz forinttal meghaladja a 360 napos tőzsdei forgalommal súlyozott átlagárat, s még ennél is jobban az április 26-i 252 forintos záró árát. Azóta nem lehet kereskedni a táplálékkiegészítőket forgalmazó cég részvényeivel, mivel azok kereskedését a Magyar Nemzeti Bank sorozatos bírságai után a BÉT felfüggesztette.

Aki nem él e lehetőséggel, az a kivezetésig ugyancsak 440 forinton még eladhatja papírjait. Ez utóbbi mellett szól, hogy míg az eladási ajánlatnál a részvényeket a kisbefektetőnek kell eljuttatnia a Norbihoz és így állnia a mintegy 5 ezer forintos transzerdíjat, addig a nyilvános vételi ajánlat esetén e költségtől mentesül.

Sokat buktak azok, akik a Norbi Update részvényeit 2014 őszén a 990 forintos kibocsátási áron lejegyezték, illetve addigi csúcsukon, 2015 februárjában 1055 forinton vettek belőle. Azt követően mélyrepülésbe kezdett a papír, amibe vastagon belejátszott a kirobbant brókerbotrány, miután a Norbi kibocsátását a Buda-Cash Brókerház szervezte. Ezt követően bontotta fel a Norbival való szerződését Andre Agassi egykori amerikai teniszező, noha az ő marketingértékére alapozták a cég tőzsdei szereplését.

Ezután szabálytalanságok és szakszerűtlenségek sorát követte el a cég, emiatt bírságolta meg többször is az MNB és függesztette fel végül papírjai kereskedését a BÉT. A mai közgyűlés sem volt mentes a furcsaságoktól. A 2014-es mérleget például a cég csak ma reggel tette közzé, miközben Schóbert a megjelent kevés számú kisbefektetővel közölte, hogy a társaság üzletmenetére, terveire vonatkozó kérdéseket kizárólag írásban válaszolja meg, a közgyűlést követő nyolc napon belül. Mondván, el akarja kerülni az az árfolyambefolyásolás vádját.

Így a kisbefektetők csak magukban puffoghattak, hogy miért nem ismerhették meg az egy évvel korábbi 428 ezer forintos nyereséggel szemben 344 millió forintos veszteséget mutató 2015-ös mérleg könyvvizsgálói jelentésének részleteit – erre is csak később lesz módjuk. De arra sem kaptak választ, hogy miért csökkent 11 százalékkal, 837 millióra az éves árbevétel, mi takar a követelések értékvesztésére elszámolt 159 millió, miért szerepel a mérlegben ugyancsak 159 millió forinttal a 2015-ben elkészült új arculati kézikönyv, és ezt az összeget kinek fizette ki a társaság, valamint, ha év közben csökkent a létszám, az előző évhez képest, miért nőtt 90 millióval a bérköltség.

Schóbert csupán annyit árult el, hogy eredetileg kétmilliárd forintra kívántak szert tenni a 2014 őszi kibocsátásból, de mivel a Norbiék házának állítólagos banki árveréséről egy gazdasági portálon megjelent álhír megakasztotta a jegyzést, csak mintegy 800 millió folyt be, ami nem volt elég a külföldi terjeszkedésük finanszírozásához. Ebből 207 milliót az akkori hírek szerint egy, a forgalmazó Buda Cash-hez közeli befektető jegyzett le. Azt, hogy a költségek tavaly 40 százalékkal haladták meg bevételeket, a fitneszguru alapvetően a marketing költségekkel és néhány nagy franchise partner visszalépésével magyarázta.

Norbi Update tőzsde
Kapcsolódó cikkek