Pénz- és tőkepiac

Veszélyes feldarabolás: Egyelőre eldőlt Lázárék párharca

Szakmailag teljesen érthetetlen és veszélyes lépésnek tartják a szakértők az OEP feldarabolását és önállóságának megszüntetését, és egyelőre nem is sejtik, hogy mi lehet a döntés hátterében.

Ritka az egyetértés az egészségügyi szakmai szervezetek körében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tervezett átszervezésével kapcsolatban: gyakorlatilag mindenki ellenzi és szakmailag tévesnek és nagyon veszélyesnek tartja a szervezettel kapcsolatos kormányzati elképzeléseket. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy az OEP megússza, pláne mivel Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár komoly háttérharcot vívott ennek érdekében Lázár Jánossal szemben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a múlt héten végül felülkerekedett a vitában, és kommunikációs előnyt kovácsolva magának gyorsan be is jelentette: az OEP önállósága megszűnik, feladatait pedig a Magyar Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között osztják szét. A feladatok nagy része (leginkább a pénzbeni ellátások kifizetése) a Magyar Államkincstárhoz kerül, a többi pedig – egy vagy két lépésben – a humántárcához kerül.

„Szakmai alapon teljesen érthetetlen lépés az önálló OEP megszüntetése, amely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az egészségügyi ágazat belső működési logikáját, ezáltal súlyosan veszélyezteti az ellátás biztonságát” – mondta a Világgazdaságnak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Egy leszűkült szakmai apparátus nem lesz képes ellátni az eddigi szinten sem a feladatokat, pedig az OEP-et inkább megerősíteni kellett volna. Az átszervezés azt eredményezheti, hogy például tovább lassul az új gyógyszerek befogadásának amúgy is nehézkes folyamata. Komoly ellátásbeli problémákat okozhat az is, ha szakmailag kevésbé precízen írják ki a központi gyógyszerbeszerzési közbeszerzéseket. Hasonló átalakításon esett át korábban az ÁNTSZ, amelynek az lett az eredménye, hogy például hiába küzdene a szervezet a kórházi fertőzések ellen, gyakorlatilag nincsen hozzá apparátusa – hívta fel a figyelmet Sinkó Eszter.

A Magyar Kórházszövetség sem ért egyet a független OEP tervezett felszámolásával, hiszen az egy olyan évszázados tradíció megszüntetését is jelentené, amely Magyarországot – társadalmi egészségbiztosítási rendszerét illetően – messze kiemelte a világ államainak sorából – olvasható a szervezet közleményében. Az OEP intézményében nemzeti kincsnek tekinthető tudás halmozódott fel a több mint száz kórház finanszírozásának évtizedes tapasztalataiból, és e tudás szétaprózása óriási veszteséget hozna, különös tekintettel a nem pénztári funkciókra. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke tegnap a Klubrádiónak adott nyilatkozatában pedig úgy fogalmazott, hogy helyrehozhatatlan, hosszú távon folyamatosan kárt okozó eredménnyel járna a tervezett lépés. Szerinte szükség volna egy független, szakmai, egészségfinanszírozást szervező háttérintézményre, amelynek a tudását és a szakembergárdáját jelenleg az OEP testesíti meg.

A szakértők abban is egyetértenek, hogy az alacsony működési költségű OEP megszüntetését, feldarabolását gazdaságossági szempontok sem támasztják alá. Sinkó Eszter szerint sokkal súlyosabb lépésről van szó, mint az a 20 százalék, amit meg lehet spórolni a szervezet átalakításán, amely egyébként hazai és nemzetközi összehasonlításban egyaránt olcsón működött.

Lázár oep egészségbiztosító
Kapcsolódó cikkek