Pénz- és tőkepiac

Csárdával bővült Mészáros Lőrinc birodalma

Mészáros Gasztro Kft. néven alapított új céget a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos-polgármester fő érdekeltsége, a Mészáros és Mészáros Kft. A vendéglátócégnek induláskor is van már három egysége.

A Mészáros-birodalom „régiós” panzió-vendéglátó egységeit tömörítő cégnek látszik a legújabb leány, a június közepén bejegyzett Mészáros Gasztro Kft. A felcsúti székhelyen kívül 3-3 telephely és fióktelep tartozik a vállalkozáshoz, amelyek közül némelyik már most is alkalmas vendéglátásra, vagy éppen az átszabása zajlik ennek érdekében. Van köztük helyi védettséget élvező épület, kastélyparkdarab, de az M1-es sztráda mellett fekvő, felszámolásból megvett panzió is.

A telephelyek egyike a felcsúti focifellegvárhoz kapcsolódó Puskás Ferenc Sporthotel Nonprofit Kft.-ével egyezik meg, ahová egyébként a Mészáros főkurátorságával működő A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány is székel. Egy másik felcsúti telephely maga a helyi védettségű, még a kisvasút uniós támogatásából megvalósított reinkarnációja előtt jóval felújított felcsúti vasútállomás épülete. Az alcsútdobozi fióktelepek egyike a Habsburg-kastély parkjához tartozó területen fekszik. Az óbaroki fióktelepen viszont nincs mit találgatni: felszámolásból megvásárolt étterem és panzió ingatlanegyütteséről van szó.

Az ingatlan a felszámolás sorsára jutott Óbarok-Invest Kft. idén év végén hirdetett vagyontárgyai között bukkant fel. A felszámoló a 616 négyzetméteres étterem és panzió irányárát 170 millió forintban szabta meg, a szomszédos, 54 ezer négyzetméteres telken fekvő, félkész szállodával együtt 300 milliós áron hirdette az ingatlanokat. Az elektronikus árverések nyilvántartása szerint akadt vevője is, és az 151 milliós ajánlattal nyerte a licitet. Kilétét a portálon nem tüntetik fel, de nem ez lenne Mészáros első felszámolási szerzeménye. Így jutott például a Bakony Hús, illetve az ásványvízgyártó Vivienvíz vagyontárgyaihoz korábban.

Alcsútdoboztól Felcsútig

A Szekér Csárda története az első Orbán-kormány idejére nyúlik vissza. Alcsútdobozi lakos volt Várhegyi Gábor vendéglátós, akinek a családi vállalkozása, a Szekér Csárda Fogadó Vendéglátó és Kereskedelmi Kft. 428 millió forintos MFB-hitelből kezdhette meg 2002-ben az M1-es autópálya mellé idegenforgalmi és sportcentrum építését. A kormányváltás után az MFB problémás kinnlevőségek közé került, a „Fidesz-tanyaként” emlegetett projektre nyújtott kölcsön, az építkezés és a törlesztés is elakadt. Az állami bank végül az elmaradt törlesztések miatt felszámolást kezdeményezett a cég ellen. A felszámolás már Óbarok 43 Kft. néven érte a társaságot, és 2010-ben törölték a cégjegyzékből. A korabeli hirdetmény szerint utolsó alkalommal, 2008-ban az ingatlanvagyont még 720 millióért hirdette meg a felszámoló. Abban az évben alapította a székesfehérvári illetőségű Varga Zoltán, valamint Rózsahegyi Zoltán az Óbarok-Invest Kft.-t, s ebben landoltak a szóban forgó ingatlanok. Az Óbarok-Invest ellen egy éve indult felszámolási eljárás, az idén januári eredményhirdetés szerint 151 millió forint volt a meghirdetett ingatlanokra tett nyertes ajánlat. A Szekér Csárda visszakerült a miniszterelnök szűkebb pátriájába: felcsúti cégbe, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe integrálódott.

A felszámolási hirdetmény szerint az Óbarok külterület 0385/E helyrajzi szám alatti – ez a Mészáros-cég óbaroki fióktelepe – épület korábban Szekércsárda néven működött, étteremmel és 20 szobából álló panzióval. Az M1 autópálya Budapest felé vezető oldalán, az óbaroki OMW benzinkút mögött található. A hirdetményből derül ki az is, hogy a panzió alatti telek állami tulajdonú, azért évi 3 millió forint + áfa bérleti díj fizetendő. A volt Szekércsárda mögötti másik ingatlan egy 40 százalékig kész szálloda, vagy inkább szabadidőközpont, amelybe konditermet, bowlingpályát, uszodát és 34 szobát terveztek.



Felcsút Mészáros Lőrinc
Kapcsolódó cikkek