Pénz- és tőkepiac

Befektetés: Nem lehet sokat bukni a játékkal

A megtakarítás és a szerencsejáték ötletes kombinációi az OTP és az FHB által kínált nyereménybetétek. Nagyobb szerencsével 1 százalék alatti kamatukból akár milliókhoz is juthatunk

Az OTP 55 éve, az FHB pedig 5 éve kínálja nyereménybetétét (előbbi az offline változatot betétkönyv formájában), és több mint 1 millió ügyfélnek van nyereménybetéte. Mindkét banknál legalább tízezer forintos címlettel indítható nyereménybetét, kivéve az OTP betétkönyvét, amelyhez a bank fiókjaiban 5000 forint is elegendő. A nyerési esély a megváltott címlet értékével arányosan nő.

A nyereménybetétekre járó kamatot nem fizetik ki a bankok az ügyfeleknek, hanem nyereményalapot képeznek belőle, és ebből rendszeres időközönként sorsolást tartanak az érintett betétesek között. Az OTP aktuális hirdetménye szerint évi 0,55 százalékos, az FHB pedig évi 0,75 százalékos kamattal kínálja nyereménybetétét. A kamatot 15 százalékos kamatadó és 6 százalékos eho is terheli, a nyereményalapot ezzel csökkentve képezik meg.

A nyereményben is különbözik a két bank: az OTP minden hónap 15-én kizárólag új autót sorsol ki, negyedévente pedig ugyancsak új autóval extra sorsolást is tart a megelőző három hónapon át forgalomban lévő betétkönyvek tulajdonosainak. Az FHB viszont rész-nyereményalapokat képez, és az alap egyharmadát tárgynyeremény, kétharmad részét pedig gépjárműnyeremény formájában sorsolja ki minden hónap 8. napján.

Az OTP-nél mostanság a Toyota Yaris és Aygo, valamint Suzuki Swift és Celerio gépjárművek futnak, negyedévente pedig egy-két Ford Mondeo is gazdára talál. Az FHB Fiat 500 L típusú gépjárművel, iPad Mini 4-gyel és Xbox One Kinect készülékkel csábítja az ügyfeleket, de a nyeremények értéke készpénzben is átvehető. Ha valakinek szüksége van a megtakarítására, és nem tudja megvárni a sorsolást, betétét bármikor visszaválthatja.

Nem szabad megfeledkezni a nyereménybetétek költségeiről sem. Az OTP-nél például 0,2 százalékot (minimum 269, maximum 2699 forintot) kell fizetni a betétkönyvből történő bankon belüli átutalásért, az FHB-nál pedig 1 százalékos (minimum 262, maximum 1335 forintos) betételhelyezési díjat számítanak fel.

A nyereménybetétekre az alacsony kamatszint miatt nincs értelme befektetési lehetőségként gondolni. Sokkal inkább egy játékként, amelyre átmenetileg vagy tartósan rendelkezésre álló többletmegtakarításunkat jó szívvel felhasználhatjuk. Ha nem nyerünk, nem sokat bukunk a nyereménybetét melletti döntéssel, hiszen más betétek is 1 százalék alatti kamatot ígérnek.

betétkönyv befektetés
Kapcsolódó cikkek