Pénz- és tőkepiac

Repkedő mínuszok Európában

Bár a múlt pénteki stressztesztek szerint az európai bankok többségének ellenállóképessége jó, részvényeik árfolyama többnyire esett a héten, magával rántva a magyar részvényalapok egy részét is

Az idei év eddig nem sok jót hozott az európai részvénypiacnak, főleg a bankok szenvedtek. Árfolyamuk a jó eredményt hozó stressztesztek ellenére is esett eddig a héten, magával rántva a magyar részvényalapok egy részét is. A Magyarországon kezelt, fejlett Európában befektető alapok közül a K&H Unió forintos és eurós sorozata teljesített a legjobban nemcsak idén év elejétől számítva, hanem a stressztesztek után is. Az alap a KBC Europe Index Fundba fekteti tovább ügyfeleinek vagyonát, ez a Morningstar adatai szerint a legnagyobb részben – 19,1 százalékban – bankrészvényeket tartalmaz, legnagyobb banki kitettsége, 1,73 százalék, a legnagyobb európai bankban, az HSBC-ben van. Annak ellenére, hogy a 2571 milliárd dollárnyi eszközállománnyal rendelkező, brit központú bank tőkéje 0,76 százalékponttal maradna a felügyeleti minimum elvárt szintje felett egy válság esetén, a bank részvényének árfolyama a héten 4,4 százalékot emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy a bank gyorsjelentése is napvilágot látott, amelynek kapcsán a bank 2,5 milliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlást jelentett be. Az alap egyébként legnagyobb egyedi részvénypozícióit nem a bankszektorban, hanem a Nestlében és két gyógyszercégben tartja.

Az Erste Európai Alapok Alapja úszta meg a második legjobban a stressztesztes időszakot, ez vélhetően annak köszönhető, hogy viszonylag alacsony a pénzügyi szektornak való kitettsége. Az alap elsősorban az ESPA Stock Europe alapba fekteti tovább ügyfelei vagyonát, ennek 15,67 százaléka van bankrészvényekben, amely a harmadik legnagyobb befektetési kategóriája, a legnagyobb tíz egyedi pozíciója közt nem szerepelt bankrészvény.

Az elsősorban az UniCreditnél elérhető Pioneer Selecta A sorozata 1,88 százalékot esett a stresszteszt közzététele óta, az alapok alapja konstrukció más pioneeres alapok közt szórja szét a pénzt, amelyeknek összetétele változó. Legnagyobb alapjában, a Pioneer European Potentialban a harmadik legnagyobb kitettség a pénzügyi szektor. Intézményi részvények közül a Helvetia Holdingban van a legtöbb pénze, de más alapok tartanak kisebb mértékben például a brit PrudentialPLC-ben és a francia BNP Paribas-ban is részesedést.

A Generali Arany Oroszlánnak több banki részvénye is van, többek közt a Banco Bilbaóban, a Santanderben, a BNP Paribas-ban, a Deu­tsche Bankban, a Raiffeisenben, a Société Générale-ban és az Uni­Cre­ditben is vannak részvényei az éves jelentése alapján. A stresszteszt után ezek a bankok szinte mind árfolyamesést szenvedtek el, innen a rossz teljesítmény.

Bank stresszteszt befektetés
Kapcsolódó cikkek