Pénz- és tőkepiac

Fizetni kezdett a Babakötvény

Már fizet a kincstár a legidősebb babakötvényes fiataloknak. A Start-számla megéri, de az idén is csak kevés gyereknek nyitották meg, és a bankoktól sem sikerül ügyféltömegeket átcsábítani.

Elkezdődtek a kifizetések a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-számlákról. A kincstár eddig hat alkalommal fizetett olyan fiataloknak, akikről a szüleik így gondoskodtak, és a számla nyitása óta betöltötték a 18. évüket. A Start-számla, vagy más néven a forgalmazása négy évvel ezelőtt, 2012 októberében vált állami monopóliummá. Több változás is életbe lépett ekkor, az egyik az volt, hogy a szülők vagy más támogatók a 2006. január 1-je előtt született gyerekek számára is nyithattak ilyen számlát.

Viszonylag kevesen éltek azonban a lehetőséggel: összesen 8200 2006 előtt született gyerek Start-számláját vezetik jelenleg a kincstárnál. Pedig a feltételek jók, a számlavezetés ingyenes, a megtakarítás kamatadómentes, és még állami támogatás is jár rá, alapesetben 10 százalék, de évente maximum 6 ezer forint. A számlákról a gyerek 18 éves kora után, de legkorábban három év múlva lehet a pénzt felvenni. A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény meghatározza, milyen célokra használható fel az összeg: a tanulmányok, a lakhatás, a pályakezdés, a gyermekvállalás feltételeinek megteremtése és „jogszabályban meghatározott más cél”. A feltételek első látásra is rugalmasnak tűnnek, a kincstár pedig nem is ellenőrzi, mire költötték a pénzt, elég, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy a jogszabályban meghatározott célra fordította.

Az újszülöttek számára is megérné Start-számlát nyitni, gyarapítva az államtól kapott 42 500 forintnyi életkezdési támogatást, hiszen a kamat is vonzó. A kincstárnál vezetett Start-számlán gyűjtött összeg úgynevezett Babakötvénybe kerül, amelynek kamata 3 százalékponttal haladja meg az inflációt, de negatív mellett is minimum 3 százalék évente (az idén mindegyik sorozat ezt fizeti).

Az új Start-számlák nyitása ennek ellenére kissé leült az elmúlt két évben, idén például szeptember 13-ig 15 705 számlát nyitottak csak, vagyis nagyjából minden negyedik-ötödik gyerekről gondoskodnak így. A program az állami monopóliummá válás előtt, 2011-ben volt a legnépszerűbb, akkor több mint 41 ezer számlát nyitottak – majdnem minden második újszülöttnek –, tavaly viszont már csak 23 ezret. A korábbi tapasztalatok szerint egyébként az intenzív reklámkampányok után megnő a számlanyitások aránya a kisbabás háztartásoknál.

A kincstárban jelenleg csaknem 108 ezer aktív Start-számlát kezelnek, egy ügyfélnek átlag valamivel több, mint 190 ezer forint megtakarítása van. A számlák döntő részét eleve a kincstárnál is nyitották, egy kisebb hányadát a bankoktól vitték át a szülők az állami intézményhez. (2012 októbere óta egyébként, ha elégedetlen valaki egy hitelintézetnél vezetett Start-számlával, csak a kincstárhoz viheti át.) Az állami intézmény kondíciói valószínűleg jobbak a bankok által kínáltnál, ennek ellenére csupán 8134-et vittek át eddig a kincstárhoz, vagyis még mindig legalább 150 ezer lehet a hitelintézeteknél.

babakötvény start számla
Kapcsolódó cikkek