Pénz- és tőkepiac

Benzinkutat, autómosót és házat is elárvereznek a brókerbotrány után

Bankfiókot, kártyaleolvasót, összetört autót, düledező házat, sőt akár bedőlt hitelt is vásárolhat bárki a csődbe ment pénzügyi intézmények árverésre bocsátott hagyatékából

Milliárdos értékben árulják a csődbe ment pénzügyi intézmények ingatlanjait és vagyontárgyait. A pénzügyi cégek felszámolását mindig a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) végzi, amely jelenleg is legalább öt intézménynél tart árverést az elektronikus értékesítési rendszerben. A legtöbb árverést a Tisza Takarékszövetkezetnél rendezték, a licitálás a tárgyak és ingatlanok nagyobbik részére pénteken indul, néhány bútorra és számítástechnikai eszközre viszont csak jövő péntektől lehet ajánlatot adni.

A dobra vert vagyontárgyak becsértéke összesen 178 millió forint, a legértékesebb tétel egy törökszentmiklósi benzinkút, amelynek kikiáltási ára 52 millió forint. A kúthoz autómosó és bolt is tartozik. A nagyobb tételek között akadnak még bankfiókok és lakások, de kalapács alá kerülnek ATM-ek, bútorok, számítógépek, pénzkazetták, bélyegzők, sőt pénzszámoló gép is. Emellett egy 13 éves, 280 ezer kilométert futott sérült Ford Mondeóra is lehet licitálni, a szebb napokat is látott jármű kikiáltási ára 640 ezer forint.

Az egykor a Buda-Cash érdekeltségébe tartozó ÉRB és DRB bankok vagyontárgyai is kalapács alá kerülnek. Az ÉRB-nél 23 tételt hirdettek meg, ezek egy részére már most is lehet ajánlatot tenni, egy másik adagra a hónap közepén kezdődik meg a licitálás. Az ÉRB Banknál zajló árverésekből most több mint 200 millió forintos bevételt remélnek, a tételek között főleg ingatlanok vannak. Egy debreceni kétszintes lakóházat tartanak a legtöbbre, 35 millió forintra, a licit 28,35 millióról indul majd, de van a portfólióban összeomlás szélén álló abaújszántói ház is, amelyet már 1,3 millió forintért el lehet vinni. A házak mellett két páncélszekrényen is túladna a PSFN. A másik Buda-Cash érdekeltségbe tartozó banknál, a DRB-nél egyetlen árverés indul majd pénteken. Ezen 466 darab bankkártya-leolvasó POS-terminálra lehet licitálni, a kikiáltási áruk több 13 millió forint.

A legnagyobb vagyonelemek, amelyeket a PSFN el akar árverezni mostanában, azonban nem a csődbe ment bankoknál és takaréknál voltak, hanem a Cooper Ingatlanfinanszírozási Zrt.-nél. A felszámolás alatt álló pénzügyi vállalkozásnál egy 930 millió forintos kikiáltási árú tételt is meghirdettek. Ez a vagyonelem valójában egy követelésállomány, amely négy részből áll, és összesen 1,38 milliárd forintnyi tartozás áll mögötte. Az egyik nagyobb tétel egy magánszemély 878 millió forintos tartozása, a másik pedig egy céggel szembeni, félmilliárd forintot meghaladó követelés. Emellett két kisebb tétel van benne, egy magánszemély 50 ezer forintos és egy cég 170 ezer forintos tartozása. A követelésállomány mellett jelzáloggal terhet budai lakásokat árvereznek a Cooper portfóliójából.

Hasonlóan terhelt az az ingatlan, amelyet a felszámolás alatt álló Magyar Ingatlanhitel Zrt. vagyonelemei közül adna el a PSFN, amely 25 millió forintért hirdetett meg egy biatorbágyi 1178 négyzetméteres telken álló, 205 négyzetméteres házat. Az ingatlanon azonban a Raiffeisennek is van bejegyzett követelése, és az adóhatóság is végrehajthat rajta egy bő 8,5 millió forintos tartozást.

csőd drb érd árverezés Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek