Pénz- és tőkepiac

Lefelé húztak az európai bankok

A fejlett Európában befektető alapok zömének apró pofon volt csak a Deutsche Bank botránya az év eleje óta tartó lejtmenet után

Év eleje óta 44,64 százalékot esett a legnagyobb német bank, a Deutsche Bank részvényének árfolyama: az aggodalmak akkor tetőztek, amikor az USA igazságügy-minisztériuma szeptember 16-án jelzálogfedezetű értékpapírok szabálytalan értékesítése miatt 14 milliárd dolláros büntetést helyezett kilátásba. Mióta szóba került, hogy ezt csak tőkeemelés árán lehet kifizetni – a német állam pedig nem menti meg őket –, újabb közel 5 százalékot esett a Deutsche Bank árfolyama.

A bank vesszőfutása – más, például az olasz pénzintézetek stabilitásával kapcsolatos kételyek mellett – lehúzta az európai részvénypiacokat is, így a régióban befektető, Magyarországon kezelt lakossági részvényalapok sem teljesítettek eddig idén túl jól. A legjobb esetben épphogy pluszban van, míg a legrosszabb esetben akár 10 százalék fölötti veszteséget is elszenvedhetett az, aki itthon kezelt, az EU bankjainak részvényeibe is fektető alapba tette a pénzét.

Jó hír viszont, hogy a Deutsche Bank mélyrepülését meg tudtuk úszni. A fejlett európai részvényalapok Deutsche Bankban való közvetlen kitettsége viszonylag alacsony, a vizsgált alapok közül a Generali Arany Oroszláné a legnagyobb, az is mindössze 1,16 százalék. Vannak mások, mint a Concorde Hozamkereső – amely január közepétől működik részvényalapként –, az Erste Európai a K&H Unió vagy a Pioneer Selecta, amelyek a Concorde kivételével teljes egészében más alapokba fektetnek, a mögöttes alapok pedig tartalmaznak számos bankrészvény-befektetést (például a DJ Euro Stoxx Bank 50 egészét, a KBC Index Fund 19,1 százalékát európai bankrészvények alkották).

Általánosságban elmondható, hogy a jelentős bankrészvény-kitettséget tartalmazó alapok voltak azok, amelyek eddig a legrosszabban teljesítettek idén; az Erste Euró­pai Részvény mögöttes alapja, az ESPA Stock Europe a Deutsche Bankon kívül például az UniCredit, a Credit Suisse, a BNP Paribas papírjait is tartja, de van benne bankrészvényeket vásárló ETF is. Az alap eddig idén több mint 10 százalékos veszteséget szenvedett el, ebből 9,76 százalékot a Deutsche Bank bírságának híre előtt, 0,74 százalékot pedig utána szedett össze. A szintén jelentős banki értékpapír-kitettséggel rendelkező Generali Arany Oroszlán is alulteljesítő volt idén, a szeptemberi bírságig 9,81 százalékot vesztett az alap, azután viszont 0,03 százalékot emelkedett. Nem volt túl kedvező az idei év a Pioneer Selecta számára sem, ez más pioneeres alapokba fektet, így részben szintén tartalmazhat pénzintézeti részvényeket.

részvényalap Deutsche Bank
Kapcsolódó cikkek