Pénz- és tőkepiac

Nehéz volt bukni

Ötéves időtávon Amerika tűnt a legjobb befektetésnek, míg három év alatt magyar, egy év alatt pedig orosz alappal bővíthettük leginkább a pénztárcánkat

Ha hajlandók voltunk nagyobb kockázatot vállalni és hosszú távon gondolkodó ügyfélként részvényalapba tettük a pénzünket, öt év alatt akár éves átlagos tíz százalék fölötti hozamot is elérhettünk. Legnagyobb esélyünk erre akkor volt, ha Észak-Amerikában befektető alapba tettük a pénzünket, ezeknek súlyozatlan átlaghozama ugyanis 16,46 százalék volt éves szinten, ezek közül volt olyan alap is, a Pioneer USA Devizarészvény, amely 17 százalékos éves átlagos hozammal tudta gazdagítani befektetőit.

Jól teljesített ezenkívül a fejlett Ázsiában befektető, mindössze egyetlen alapból álló befektetési kategória is, és hasonlóan jó volt az elmúlt két-három év ralijának köszönhető, a hazai részvénypiacba fektető kategória, mindkét régió több mint 10 százalékos átlaghozammal gazdagította befektetőit.

Ötéves időtáv alatt egyébként nem volt olyan befektetési régió, amellyel bukni lehetett, hiszen a legrosszabbul teljesítő Latin-Amerika is produkált egy csekély, 0,13 százalékos átlaghozamot, voltak egyéni alapok, amelyek elsősorban ebben a régióban vagy más feltörekvő piacokon fektettek be, viszont alig szenvedtek el veszteséget.

Az elmúlt három évben a hazai részvényekbe fektető alapok jó teljesítménye még az amerikaiakét is túlszárnyalta, 14 százalékos éves átlaghozamuk felülteljesítette az utóbbi kategória közel 13 százalékos átlaghozamát. Jól teljesítettek a feltörekvő Ázsiában befektető alapok is, 10,4 százalékos súlyozatlan átlaghozammal, valamint a fejlett globális és fejlett ázsiai alapok, 8 százalék körül. Hároméves időtávon azonban már bőven lehetett bukni is; az afrikai, latin-amerikai, török és feltörekvő európai részvényalapok súlyozatlan átlaghozama mind negatív volt. Az elmúlt egy év többnyire kegyes volt a részvényalapokhoz: az orosz részvényalapok súlyozatlan átlaghozama 33,47 százalék volt, míg a hazaiaké alig maradt alul a 32,22 százalékos hozammal, emellett a latin-amerikai alapok 23,2 százalékot, az EMEA alapok pedig 21,1 százalékot teljesítettek. Tíz százalék fölött teljesítettek a fejlett ázsiai és globális feltörekvő alapok, míg mindössze a regionális és fejlett európai alapokkal lehetett bukni.

részvényalap befektetés
Kapcsolódó cikkek