Pénz- és tőkepiac

Megéri tartós befektetési számlát fenntartani

Az egészségügyi hozzájárulás (eho) eltörlése után is megéri tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitni

Jövőre várhatóan eltörli a kormány a befektetési nyereségre fizetendő egészségügyi hozzájárulást. Így 6 százalékponttal kevesebbet kell adóznunk a befektetési alapokon, eszközalapokon, EGT-n kívüli piacokon folytatott értékpapírügyleteken elért hozam után. A 15 százalékos kamatadó viszont marad, ezt továbbra is érdemes TBSZ-szel kikerülni, amely három év utáni pénzkivétel után 10 százalékra mérsékli az adónemet, öt év után pedig teljesen adómentessé teszi a hozamot.

A nyolc magyar nagybank kondíciós listáit elemezve rájöhetünk, hogy a TBSZ-számláknak jellemzően nincs jelentős külön felszámított többletköltsége, inkább a duplikálódó költségek növelhetik meg a kiadásainkat, ha ilyen alszámlát nyitunk – ilyenkor ugyanis az értékpapírszámla és a TBSZ kezelési költségét is meg kell fizetnünk.

Alapvetően kétféle költséggel találkozhatunk: az értékpapírszámla (és TBSZ) számlavezetési díjával – itt sok esetben minimális, illetve ritkább esetben maximális költség is meg van határozva –, valamint a különféle eszközök vételi, eladási költségével.

A legalacsonyabb vagyonarányos költséget értékpapírszámlára az Erste és a KBC számítja fel (0,12 százalék), előbbinél azonban találkozhatunk egy havi 350 forintos alapdíjjal, a KBC pedig minimális (havi 99 forint) és maximális (2500 forint) díjat is meghatároz. Vannak olyan szolgáltatók is, amelyek fix díjat alkalmaznak, ilyen például a CIB, ahol havi 330 forint a számlavezetés, valamint a Budapest Bank ahol évi 5000 forintos költségre számíthatunk. A legalacsonyabb vagyonarányos költséget TBSZ-számlára a CIB kéri el (0,1 százalék), itt egyedül a Budapest dolgozik fix díjjal.

Annak ellenére, hogy a fix, illetve minimumdíjas szolgáltatóknál akkor is ki kell fizetni az értékpapírszámla költségét, ha az összes pénzünk TBSZ-en van, még mindig megéri a tartós megoldást választani. A Portfolio számítása szerint, ha egymillió forintot fektetünk be ötéves időszakra, 5 százalék hozamot feltételezve, amit befektetési alapokon érünk el (nulla százalék tranzakciós költséget feltételezve), ha az ehót ki kell fizetnünk, 1 204 888 forintot kapunk kézhez, az eho eltörlése után ugyanez 1 220 450 forint lesz. Egy TBSZ-számlán viszont 1 253 749 forintot fog érni a pénzünk az adómentességnek köszönhetően

Ügyelnünk kell viszont arra, hogy ha a TBSZ mellett döntünk, a pénzünket nemcsak az miatt érdemes öt évig a számlán hagyni, hanem azért is, mert vannak olyan szolgáltatók, ahol büntetőköltséget kell kifizetnünk idő előtti feltörés esetén. Ez jellemzően pár száz forint, de van olyan szolgáltató, ahol 0,5 százalék a feltörés költsége két év eltelte előtt, minimum 5000, maximum 30 ezer forint. TBSZ-t egyébként 25 ezer forinttól lehet indítani, a minimumköltségek duplikációja miatt ennél az összegnél még általában nem éri meg ezt a megoldást választani.

kamatadó eho
Kapcsolódó cikkek