Pénz- és tőkepiac

A nyolcvanas évek óta nem nyúltak hozzá ilyen mértékben a színházakhoz

Több mint 25 milliárd forintot költ el a kormány négy vidéki színház felújítására, miután legutóbb a nyolcvanas években voltak nagyszabású, helyenként vegyes visszhanggal kísért felújítások. Ha ennyi pénz sem bizonyul elegendőnek, az önkormányzatok lesznek kénytelenek beszállni a költségekbe.

Nem tudni, hány téglajegyet adtak el az elmúlt öt évben Kaposváron, ahol 2011-ben indult gyűjtés a százéves színház felújítására. A kezdeményezés eredményét megkérdeztük, de máig nem kaptunk rá a színháztól választ. Téglajegyet venni mindenesetre az intézmény honlapján keresztül ma is lehet, de nem csak azt. A színház Bál a Savoyban helyi előadásának díszletéhez 1,1 millió forintért, a Légy jó mindhalálig vagy a Hyppolit, a lakáj produkció színpadi berendezéséhez ennél százezrekkel olcsóbban is hozzájuthat bárki. A garázsvásár keretében meghirdetett tárgyak közül a fejmosó berendezés és a 600-as szalagfűrész is gazdára talált már, aprópénzes bevételt képezve a színház most startoló, két évig tartó felújításának 9 milliárdos forrásigényéhez képest.

Kaposvár színháza az első a következő három évben felújításra kijelölt kőszínházak sorában. A Modern városok program keretében zajló beruházások közül a legfrissebb hír a debreceni Csokonai Színházhoz kötődik, amelynek 6,35 milliárd forintos büdzséjű beruházásához már kormányhatározat rögzíti a fedezetet. Napokon belül eldőlhet a veszprémiek dolga is, a Petőfi Színház nagyjából 9 milliárd forintra kalkulált felújítása kormánydöntésre vár. A Nyíregyházi Szabadtéri Színpad cirka egymilliárd forintos költségvetésű korszerűsítésére is a Modern városok program zöld város projektje keretében biztosítanak állami pénzt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságától kapott tájékoztatásból kiolvasható, hogy a nagyrészt műemléki védettségű magyarországi kőszínházak állapotát folyamatosan vizsgálják, de erre a célra nincs külön keret, nincs színházfelújítási büdzsé, a most kezdődő beruházások mindegyikét a Modern városok programban a települési önkormányzatok javasolták. Így nyert forrást elsőként a kaposvári Csiky Gergely Színház, ahol a közbeszerzési eljárásokon a Főber Zrt. és az Oviber Zrt. konzorciuma 118,5 milliós ajánlatával nyerte el a beruházás lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatait, míg a munkálatok tervezésére és kivitelezésre a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építők Zrt. által alkotott konzorcium tett nyertes ajánlatot 6,9 milliárd forint értékben. A fennmaradó 63 millió forintot történeti kutatásokra, épületdiagnosztikára és egyéb szükséges eljárásokra költik. Kaposváron 2018-ra készülnek el, az újranyitást az október 23-ai díszelőadással tervezik megünnepelni.

A közelmúltban jelent meg a Magyar Közlönyben a debreceni színházfelújítást támogató kormányhatározat, amely szerint 2016 és 2019 között összesen 6,35 milliárd forintot fordít a kormányzat a teátrum fejlesztésére. Állami beruházás lesz, tehát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinációjával zajlik majd a felújítás, amelyhez szakmai támogatást nyújt a debreceni önkormányzat annak érdekében, hogy a belső terek és a külső felújítás a színházi szakmai szempontoknak teljes mértékben megfeleljen. A kivitelezői munkák legjelentősebb részét 2018-ban tervezik indítani. Az 1865-ben megnyitott Csokonai Színházat legutóbb 1978 és 1985 között renoválták, azóta csak kisebb javításokat végeztek az épületen. A tervezett korszerűsítés építészetileg hatszor-hétszer nagyobb volumenű, mint a legutóbbi volt – tájékoztatott Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere, hozzátéve, a tervek szerint 2018. januárjában költözik ideiglenes helyre a társulat, amely 2019-ben veheti újra birtokba kőszínházát. Egyébként ahol túllépik a beruházásra szánt keretet, ott az önkormányzatok saját zsebből lesznek kénytelenek fedezni a többletköltségeket.

vidéki színház színház beruházás
Kapcsolódó cikkek