Pénz- és tőkepiac

Felszámolás esetén sem vihet mindent a bank

A felszámolási eljárás elindulása után keletkező adósi követelésekre nem támaszthatnak igényt a finanszírozó pénzintézetek – derül ki a Kúria egyik friss határozatából.

Hátrányosan érintheti a bankokat a Kúria egyik legújabb határozata, amely szerint a zálogjogosult pénzintézetek többé nem hivatkozhatnak a csődtörvény szerinti kielégítési elsőbbségre az adósokat megillető olyan követelések tekintetében, amelyek a felszámolási eljárás megindulását követően válnak esedékessé – hívja fel a figyelmet a Baker & McKenzie ügyvédi iroda.

A döntés szerint a jövőbeni követelések esetén a zálogjog az adott követelés létrejöttének időpontjában keletkezik, a csődtörvény pedig csak a felszámolási eljárás megindulását megelőzően létrejött zálogkövetelések esetén biztosít elsőbbséget a zálogjogosult bankok javára. Az elvi jelentőséggel bíró határozat várhatóan egységesíti majd az eddigi – ellentmondásos – bírói gyakorlatot, a bankok pedig az eddig alkalmazott biztosítéki struktúrák átalakítására kényszerülhetnek. A döntés egy irodaház-beruházást finanszírozó bank ügyében született, ebben az esetben például az esedékes havi bérleti díjak tartoznak e körbe.

felszámolási eljárás csődtörvény Bank Baker & McKenzie
Kapcsolódó cikkek