Két év sem volt elég minden befektetési alapnak, hogy kiheverje a svájci jegybank sokkoló lépését, az euró-frank árfolyam szabadjára engedését. 2015. január 15-én a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint összesen 10 darab befektetési alap szenvedett el 5 százalékot meghaladó mértékű nettó eszközérték-csökkenést 24 milliárd forint értékben. Ezek mindegyike abszolút hozamú alap volt, a legnagyobb veszteség 18,83 százalékos volt, amelyet a legnépszerűbb ilyen konstrukció, az OTP Supra befektetői szenvedtek el.

Az akkor 120 milliárd forintos alap vagyona pillanatok alatt 85 milliárd forint alá süllyedt, és két év kellett ahhoz, hogy a befektetési jegyek árfolyama ismét elérje a 4 forint körüli szintet. A nettó eszközérték is nőtt azóta, most már a 130 milliárd forinthoz közelít. „Ledolgoztuk a veszteséget nagyjából olyan ütemezésben, ahogy terveztük” – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A stratégia az volt, hogy semmiképpen sem kezdenek szerencsejátékba, inkább megfontoltan kezelik a befektetéseket, és kordában tartják az árfolyam-ingadozást is. Még az euró/svájci frank kitettséget sem zárták le a bukás után teljesen, csak csökkentették, a későbbi korrekcióból így profitáltak a befektetők. Sokat nyert az alap részvényeken is, köztük például a Molon, amelynek az árfolyama azóta megduplázódott, de kerestek az OTP-n, a kötvényeken és különféle devizapozíciókon is.

Érdekesség, hogy éppen a legnagyobbat bukó alap épült fel a leggyorsabban. A többinek a mai napig nem sikerült ilyen jól kikeverednie a két évvel ezelőtti árfolyamsokkból. Az OTP másik nagyot bukó alapja, a G10 Euró például 10 százalékot bukott a svájci frank árfolyamának felrobbanása idején, és a 2015. január eleji 2,2 körüli árfolyamnak azóta a környékén sem járt. A 2015-ös évet komoly ingadozás mellett végül nagyon súlyos mínuszban zárta, csak 2016-ban indult meg fölfelé az árfolyama. Dacára azonban a 2016-os 30 százalékos emelkedésnek, ami az idei évben tovább folytatódott, az alap árfolyama még mindig több mint 10 százalékkal lejjebb van, mint 2015 januárjában.


Ez is sokkal jobb azonban annál, ami a Dialóg Származtatott Deviza Alapjával történt. Ez a konstrukció több mint 11 százalékot esett az ominózus fekete napon, majd tovább csorgott lefelé az árfolyama. Az időközben Sovereign PB Származtatott Alap névre átkeresztelt konstrukció tavaly ugyan kicsit javított, de még mindig 20 százalékos mínuszban van a 2015. január elejihez képest.

Olyan alap is van, amelyik a sokk óta már meg is szűnt. A Pioneer Katamarán 5,58 százalékot esett a zűrös napon, a veszteséget később ugyan nagyrészt visszanyerte, de 2015 szeptemberében újabb nagy bukás volt az alapban, és a 2016-os év sem sikerült jól. A befektetők is elpártoltak a konstrukciótól, tavaly nyáron már egymilliárd forint sem volt a lakossági sorozatban. Az alapkezelő végül úgy döntött, hogy a Katamaránt két másik alappal együtt beolvasztja a Regatta alapba. Amikor ez megtörtént, az árfolyam körülbelül 13 százalékkal volt alacsonyabban, mint a svájcifrank-sokk előtt.