Tovább csökkent a tőzsdei részvények aránya a háztartások értékpapír-megtakarításain belül, miután a kisbefektetők papírjaik egy részétől megváltak a tavalyi piaci emelkedés nyomán – derül ki a jegybank statisztikai adataiból.

A háztartások 322,8 milliárd forintnyi részvénnyel rendelkeztek október végén, ez 6,4 százalékkal több az egy évvel korábbi mennyiségnél. Eközben viszont a teljes értékpapír-állományuk majdnem 9 százalékkal, 8200 milliárd forint fölé emelkedett, vagyis a részvények aránya ismét csökkent a portfóliójukban. A csökkenés azzal együtt következett be, hogy a tőzsdei papírok aránya az értékpapír-befektetéseken belül eleve nem volt túl magas, 2015 októberében alig több mint négy százalékot ért el: ez 2016 tizedik hónapjának végére 3,9 százalékra csökkent.

A részvények arányának további csökkenése azért figyelemre méltó, mert a BUX index az október végéig tartó egy évben 38,2 százalékkal, 29 802 pontra emelkedett, vagyis önmagában a papírok tartásával is jelentős árfolyamnyereséget lehetett volna elérni. Ezzel szemben – a tranzakciókat tartalmazó kimutatásokat vizsgálva – az látszik, hogy a lakossági befektetők, látva a szinte folyamatos emelkedést, eladták részvényeik egy részét: az első tíz hónapban ugyanis a tranzakciók egyenlege több mint 60 milliárdos mínuszt mutatott. Bár 2016 utolsó két hónapjának állományi adatai még nem ismertek, feltehető, hogy a kisbefektetők nem az utolsó két hónap ralija alatt kezdtek el ismét vásárolni, vagyis a részvények arányában aligha történhetett pozitív változás.


Az október végéig tartó egyéves időszaknak viszont nem a részvények voltak az egyedüli vesztesei, legalábbis ami az értékapapír-megtakarításokon belüli súlyt illeti. Az MNB adatai szerint a lakossági értékpapír-portfólióban a befektetési jegyek súlya is érezhetően – 50,97-ról 45,79 százalékra – csökkent, de nagymértékben olvadt a vállalati és banki kötvények egyébként sem túl jelentős részesedése is. Az állampapírok viszont továbbra is egyértelműen uralják a lakossági értékpapír-befektetések piacát: az arányuk tavaly október végén már megközelítette a 48 százalékot, szemben az egy évvel korábbi 39,5 százalékkal.

A saját csúcsait folyamatosan döntögető BUX index az idei év első hónapjaiban sem valószínű, hogy visszahozza a kisbefektetők vásárlási kedvét: annak ellenére sem, hogy az alacsony hozamkörnyezet tartósnak ígérkezik, és a tőzsdék teljesítményét illetően is egymást követik az optimista jóslatok. Így várhatóan megmarad az állampapírok és befektetési alapok dominanciája az értékpapír-befektetéseknél, ami bőven 90 százalék feletti összesített súlyt jelent.