Pénz- és tőkepiac

Nő a lakosság vagyona

Összesen 43027,6 milliárd forintnyi pénzügyi vagyona volt a tavalyi harmadik negyedév végén a háztartásoknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Ez elvileg azt jelenti, hogy egy átlagos háztartásnak 10 millió forintnál is több megtakarítása van. A kép azonban árnyaltabb. A jelentős hányada egy szűkebb rétegnél lehet. A Blochamps Capital például úgy becsli, a privátbanki ügyfeleknél legalább 4 ezer milliárd forintnyi megtakarítás van. Más felmérések szerint pedig a magyarok több mint fele egyáltalán nem tud megtakarítani.

A megtakarításokból le lehet még vonni a háztartások tartozását is. A jegybank szerint ez 8437 milliárd forint volt tavaly szeptemberben, ez kilencéves mélypont egyébként. A nettó pénzügyi vagyon így 34590,7 milliárd forint. Ez is 8 millió forintnál több egyébként, ha leosztjuk a 4,2 millió háztartással. Persze a kép még árnyaltabb. A jegybank ugyanis számos olyan vagyonelemet is beszámít a háztartások megtakarításai közé, amelyek értékét nem könnyű meghatározni, vagy egyáltalán nem is létezik.

Több mint 4730 milliárd forintnyi követelésük van a háztartásoknak például, amelynek egy részét valószínűleg sosem kapják már meg. Ebből ugyanis több mint 2800 milliárdot a nagyrészt 2011-2012-ben államosított magánnyugdíj-vagyon tesz ki, amit az MNB még mindig a lakosság vagyonaként tart nyilván. Nem lehet könnyű felértékelni azt a tételt sem, amely a különféle cégekben lévő részesedéseket jelenti, pedig ez az egyik legnagyobb a 11 627 milliárd forintot kitevő egyéb tulajdonosi részesedés, ami mindenféle cégekben lévő tulajdont jelent. Ennek az eloszlása sem egyenletes, a háztartások többsége nyilván semmilyen cégben nem tulajdonos.

készpénz MNB megtakarítás bankbetét
Kapcsolódó cikkek