Pénz- és tőkepiac

Bírságözön a válság után

A bankrendszer 321 milliárd dollár büntetést fizetett ki a 2008-as válság óta olyan kihágások miatt, mint a pénzmosás, a piaci manipuláció vagy a terrorizmus támogatása – írja globális összesítésében a Bloomberg, a Boston Consulting Group (BCG) adataira hivatkozva.

Csak 2016-ban 42 milliárd dollárt fizettek ki a bankok bírságokra, ez 68 százalékkal több az előző évihez képest, átszámítva a tavalyi magyar költségvetés főösszegének ötszöröse. A 93 700 milliárd forintot elérő összeg várhatóan növekedni fog a következő években, amint az euró­pai és ázsiai felügyeleti szervek felveszik az agresszívabb amerikai tempót. A válság után az amerikaiak ceruzája fogott a legvastagabban, a bírságok oroszlánrészét ők szabták ki, és vasalták be a pénzügyi szektoron.

Az elszámoltatás ráadásul még ma sem ért véget, a toxikus kötvények forgalmazásáért még sok milliárd dolláros büntetéssel számolhatnak a szórásból kimaradt bankok.

Időközben a szektor szabályozási környezete is sokat szigorodott, csak az elmúlt hat évben megtriplázódott a vonatkozó jogszabályok száma, s ezeknek a napi követése is költségigényes feladat. A pénzintézetek nyereségessége ráadásul még mindig nem állt vissza a válság előtti szintre, noha már ötödik éve növekedést mutat ez az érték – áll a Boston Consulting Group jelentésében.

bírságok gazdasági válság pénzügyi szolgáltatók
Kapcsolódó cikkek