Pénz- és tőkepiac

Dollárerősödést hozhat a holnapi Fed döntés

Holnap este, hazai idő szerint 19 órakor tartja kamatdöntő ülését a Fed.

Az elemzők várakozása szerint 25 bázispontos kamatemelésről határozhat az amerikai jegybank, ezzel folytatódna a 2015 decemberében megindított kamatemelési ciklus.

A határidős árazások alapján a piaci szereplők az idei évben összesen 2, vagy 3, egyenként 25 bázispontos kamatemelést várnak, a Fed jegybankárai pedig korábban 3 szigorítást említettek.

A szerdai kamatemelést nagyrészt mindenki biztosra veszi (bár a lépés egy dollárerősödési hullámot ettől függetlenül elindíthat), a hangsúly a Fed gazdasági előrejelzésein, illetve a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón lesz - hívta fel a figyelmet az Equilor reggeli elemzése.

Várhatóan Janet Yellen a kivárást fogja hangsúlyozni, mivel továbbra sem lehet egyértelműen látni, hogy Donald Trump gazdaságpolitikája milyen nagyságrendű hatással lesz az inflációra, illetve a növekedésre. Az amerikai gazdaság tulajdonképpen elérte a Fed deklarált céljait: a 2 százalékos inflációt, illetve a teljes foglalkoztatottságot. A személyes fogyasztási kiadások (PCE) magárindexe 1,7-1,8 százalék között mozog, a munkanélküliségi ráta legutóbb 4,7 százalék volt.

Utóbbival kapcsolatban Yellen korábban azt nyilatkozta, hogy amennyiben a mutató 4,5 százalék közelébe süllyed, a Fed-nek igen agresszívan kellene beavatkoznia, mivel késlekedés esetén a bérinflációs nyomás az optimálisnál gyorsabban emelheti az árakat. Amennyiben a jegybank megemeli a növekedési, és inflációs prognózisát, illetve a sajtótájékoztatón Yellen optimista hangvételt üt meg, akár nagyobb mértékű dollárerősödés is jöhet.

dollárerősödés kamatamelés Fed yanet yellen
Kapcsolódó cikkek