Pénz- és tőkepiac

Cáfolják a nyugdíjak államosítását

Cáfolja a román pénzügyminiszter, hogy a kormány a kötelező magán­nyugdíjalapok államosítását tervezné – írja a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap. Viorel Stefan a tegnapi kormányülésen aberrációnak és alaptalannak nevezte az ezzel kapcsolatos híreket. Mint mondta, semmilyen politikai, gazdasági vagy költségvetési észszerűség nem támaszt alá egy ilyen intézkedést.

A kedélyeket az korbácsolta fel, hogy az NN Biztosító (az ország legnagyobb magán-nyugdíjfolyósító társasága) hírlevelében arra figyelmeztette ügyfeleit, veszélybe kerülhetnek a befizetéseik, mivel a kormány a magánnyugdíjalapok államosítását tervezi. Mint fogalmaztak: „Mindent megteszünk, hogy megőrizzük a biztosítottak tulajdonjogát a befizetett összegek felett.”

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: Shutterstock Kép: Shutterstock[/caption]A román pénzügyminiszter hang­súlyozta, elégedett a kötelező magánnyugdíjalapokat kezelő társaságok eredményeivel. Beszélt arról is, hogy szerdán reggel egyeztetett a pénzügyi felügyelettel (ASF) a biztosítási piacot negatívan érintő híresztelésekről. Ezt követően az ASF is vehemensen cáfolta a szóbeszédet, sőt rémhírterjesztéssel vádolta az NN Biztosítót. „Sem eddig, sem ezután nem folynak hivatalos tárgyalások a kötelező magánnyugdíjalapok államosításáról. Éppen ezért az NN Biztosító álláspontja túlhaladott és nem helyénvaló. Nem lehet az ügyfelekkel spekulációk és politikai nyilatkozatok mentén kommunikálni” – figyelmeztetett a szakhatóság.

Romániában hárompillérű a nyugdíjbiztosítás rendszere. Ennek első eleme az állami nyugdíjalap (ahová a munkavállalók a jövedelmük után 10,5 százaléknyi nyugdíjjárulékot fizetnek), a második a kötelező magánnyugdíjalap (ide a bruttó jövedelem 5,1 százalékát kell befizetni), míg a harmadik az önkéntes alapon vállalt és fenntartott magánnyugdíj.
A második pillér befizetései 2007-ben kezdődtek meg Romániában, ma már 6,8 millió ügyfelük van a nyugdíjbiztosítóknak, amelyeknél körülbelül 7 milliárd euró gyűlt össze. Ehhez képest a magánnyugdíjak kifizetését szabályozó törvényt még nem alkották meg, az első utalások pedig csak 2025 után várhatók.

K. L. Kép: Shutterstock -->

államosítás Bukarest magánnyugdíj nyugdíj
Kapcsolódó cikkek