Pénz- és tőkepiac

Lélektani szintnél áll a Csepel

Könyvvizsgálói bejelentés vet árnyékot a Csepel Holding mai közgyűlésére. Most aligha várhatunk olyan ralit, mint aminek tavaly ilyenkor lehettünk tanúi, hiszen több mint 100 forint veszteség jut egy részvényre.

A Csepel Holding április 13-i közgyűlése határozatképtelen volt, ám a mára ismételten összehívott közgyűlés mindenképp határozatképes lesz, tekintet nélkül a megjelentek számára. A megismételt közgyűlések előtt ritka az izgalom, most mégis némi meglepetéssel szolgált Nagy Judit könyvvizsgáló, aki a napokban az alábbiakról tájékoztatta a piacfelügyeletet: „A Csepel Holding Nyrt. 2016-os éves beszámolójának és konszolidált éves beszámolójának könyvvizsgálata során olyan tényeket állapítottunk meg, amelynek alapján a záradék megadásának elutasítása válhat szükségessé.” Válaszul a menedzsment módosította a közgyűlési előterjesztéseket. A régi 7-es napirendben a 2016. évi, számviteli törvény szerinti beszámolót még 231,7 millió forint mérlegfőösszeggel és –313,7 milliós adózott eredménnyel (azaz veszteséggel) terjesztették volna elő jóváhagyásra.

Míg a módosított napirend már 325 milliós mérlegfőösszeggel és 220,4 millió forintos veszteséggel kerül a közgyűlés elé. Új elem, hogy a 11-es napirendből immár kiderül: az igazgatóság a 2016. évi összevont (konszolidált) éves beszámolót 1,723 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és –254,4 millió forintos adózott eredménnyel terjeszti jóváhagyásra a közgyűlés elé. A konszolidált átfogó eredménykimutatásból azt is láthatjuk, hogy amíg 2015-ben 85,05 forint volt az egy részvényre jutó eredmény, addig 2016-ban 109,97 forint veszteség jutott egy részvényre.

A Csepel vagyonkezelő holdingként működik. Fő tevékenységi köre a magasabb hozzáadott értékű gépek, valamint a megrendelésre gyártott speciális gépek, gépsorok gyártása. A termékportfólió kiegészül a szingapúri függőleges megmunkáló központok szerszámgépeivel.

A közkézhányad 17,79 százalék, a forgalma elenyészőnek mondható. Az árfolyam tavaly nyár végén megközelítette az 500 forintos lélektani plafont, azóta viszont folyamatosan alatta lebeg. Idén januárban is csak egy érintésre futotta. Komolyabb mozgást a könyvvizsgáló bejelentése sem hozott. Némi lecsorgással reagált a piac.

Az utolsó nagy Csepel-ralit tavaly ilyenkor élvezhettük, akkor látott napvilágot a 2015-ös éves jelentés, s a kurzus 350 forintról 460 forintra ugrott. Még a tavaly augusztusban kiadott 2016-os féléves jelentés is dobott az akkor 450 forintos árfolyamon, méghozzá további 44 forintot. Nos, a mostani közgyűlésen valami igazán nagyot kellene mondania a menedzsmentnek, hogy hasonló optimizmus árassza el a Csepel piacát, s a papír áttörje az 500 forintos plafont.

csepel holding Csepel
Kapcsolódó cikkek