Pénz- és tőkepiac

Potenciál a kiskereskedelmi szektorban

Emmanuel Macron első fordulós győzelmét követően csökkenhet a politikai bizonytalanság Európában, a piac által legrosszabbnak gondolt szcenáriók nem következtek be. Ha a közvélemény-kutatási adatok az első fordulóhoz hasonló pontossággal jelzik előre a választás kimenetelét, akkor a második fordulóban vélhetően ismét Macron lesz a győztes.

A négy legerősebb jelölt közül az ő személyét értékelik leginkább pozitívan a befektetők, így amennyiben május 7-én megerősítést nyer a győzelme, egy komoly politikai kockázat hárulhat el az európai részvények elől. Közel egyéves agónia után kezdenek visszatalálni a befektetők az európai részvénypiacra, hosszú idő után ismét áramlik a tőke az európai eszközökbe, így jó esély lehet rá, hogy az idei év Európa felülteljesítéséről fog szólni.

A növekedést tekintve pozitív fordulat látható, összességében erős az európai konjunktúra, így erről az oldalról meg van támasztva a részvénypiac. Egyes elméletek szerint a francia választás után megnyílhat az út az EKB előtt a QE program csökkentésére, így mindezek eredőjeként az euró vélhetően erősebb maradhat. Ez az exportőröknek kevésbé kedvez, a bankszektor mellett a lakossági fogyasztásra épülő papírok profitálhatnak leginkább az előbb említett folyamatokból. A legfrissebb Merrill Lynch-felmérés szerint az európai kiskereskedelmi szektorban alulpozicionáltak a befektetők, ez is támogathatja a szektor emelkedését. A fundamentális kép és a pozicionáltság alapján érdemes lehet az európai kiskereskedelmi szektorba fektetni. Technikailag kifejezetten pozitív kép rajzolódik ki az eddig lemaradónak számító Metro részvényeiben.

A legfontosabb kockázat az online térnyerése, mely háttérbe szoríthatja a hagyományos kereskedelmi tevékenységeket folytató cégeket, a piac azonban már egy ideje pozicionálja magát erre. Részben ennek is köszönhető az eddigi gyenge teljesítmény.

kiskereskedelmi szektor EKB Emmanuel Macron kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek