Pénz- és tőkepiac

Villámkibocsátásra készül a Digi

Még meg sem jelentek a Digi Communications tőzsdei kibocsátásának részletei, máris fenekestül felfordult a bukaresti részvénypiac. A befektetők elkezdték gyűjteni számláikon a pénzt, hogy minél több részvényre nyithassanak vételi pozíciót.

A bukaresti piacról az utóbbi napokban gyakorlatilag eltűntek a vásárlók, ám az eladási megbízások tömegével érkeznek a befektetési szolgáltatókhoz. A Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) már alig van likviditás, a múlt héten a részvények adásvétele napi átlagban alig 24 millió lejt, azaz nem egészen 1,7 milliárd forintos forgalmat generált, sőt azóta, hogy a Digi Communications bejelentette tőzsdére lépési szándékát, volt olyan nap is, amikor a teljes forgalom nem haladta meg a 2,4 millió lejt.

A helyi brókerek azt állítják: mindez azért van, mert olyan hírek keringenek a befektetők között, hogy a Digi villámkibocsátásra készül, azaz csak pár nap áll majd rendelkezésre a részvények jegyzésére. Állítólag az elsődleges kibocsátásra (IPO) napokon belül sor kerül. A felfokozott várakozást táplálja, hogy a kibocsátásban részt vevő bankok, brókercégek kiküldték az ügyfeleiknek a tájékoztatót, amelyben szintén arra figyelmeztetnek, hogy legfeljebb hét napig lehet jegyezni a részvényt, a kisbefektetők pedig 6-7 százalékos diszkontra számíthatnak az első napokban.

Tény, hogy a befektetőket megmozgatta a Digi piacra lépésének híre, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy a bukaresti piac 15 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban, és sokan a korrekcióktól tartva vonulhattak partvonalra – mondta lapunknak Gyurcsik Attila, a román piacon is aktív Accord Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakértő szerint előreláthatóan sok külföldi rárepül majd a papírra, de a Digi IPO-ja összességében a többi részvénynek is kedvez, hiszen egy nyilvános kibocsátás felkelti az intézményi befektetők figyelmét, és ilyenkor más részvényeket is beemelnek a portfólióikba.

Gyurcsik szerint a Digi-részvények mindenképpen diszkonttal kerülnek piacra, amit a piaci státusz is indokol. Az árazásról egyelőre nem közölt információkat a cég, a szakértő azonban úgy véli, hogy 5-ös cégérték/EBITDA-mutató mellett már érdemes lehet vásárolni a papírokból. A szektor mutatója enyhén ez alatt szint alatt áll a Reuters adatbázisa szerint. Az IPO-ról egyelőre azt tudni, hogy a tulajdonosok a társaság 25 százalékát készülnek piacra dobni, erre rájöhet még 10 százalékos speciális rábocsátás.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Fotó: Vémi Zoltán Fotó: Vémi Zoltán[/caption]A piac nagyjából 500-600 millió euróra értékeli az IPO-t, ami a BVB történetének legnagyobb kibocsátása lenne. Középértéken számolva a cég 2,2 milliárd eurót érne, és a 2016-os 263,3 millió eurós EBITDA-t figyelembe véve az EV/EBITDA 8,3 fölött állna. Ahhoz, hogy közelítsünk az 5-ös rátához, 350 millióra kellene csökkenteni az IPO értékét. Mindez persze csak spekuláció, hiszen sok a kérdőjel a társasággal kapcsolatban.

Tavaly a Digi 12,4 százalékkal 842,8 millió euróra növelte csoportszintű bevételeit, az év végére viszont az adósságállománya 15 százalékkal 758 millió euróra ugrott. Az idén a cégnek 27 millió euró tartozást kell törlesztenie, jövőre 43, a következő két év során összesen 60 millió euró értékű adóssága jár le. A csúcskifizetésekre 2021-ben és 2023-ban kerül sor, amikor a Diginek 152 millió, illetve 350 millió eurót kell törlesztenie a hitelezőinek. Az IPO során nem folyik be pénz a cég kasszájába, hiszen csak a nagytulajdonosok értékesítenek részvényeket.

mobilkommunikáció Digi tőzsde befektetés
Kapcsolódó cikkek