Az avokádó az új hype, duplájára nőtt az ár
Jelentős áremelkedésre számíthatnak a rendszeres avokádófogyasztók. A FAO adatai szerint a fő termelőnek számító Mexikóban egy kilogramm gyümölcsért 2,5 eurót, azaz éppen az egy évvel ezelőtti ár dupláját kérik el a termelők. Az áremelkedésnek több oka is van, egyrészt a fő felvevőpiacnak számító Egyesült Államokban jelentősen nőtt az avokádó iránti fogyasztói igény. Egy átlag amerikai évente csaknem három kilogrammot fogyaszt el a gyümölcsből, tízszer annyit, mint 2006-ban.
Másrészt az új felvevőpiacokon, Kínában és egyre inkább Európában is nőtt az avokádó utáni kereslet, mivel a gyümölcsről széles körben elterjedt, hogy fogyasztása jótékony hatással van az egészségre. Azonban a legnagyobb avokádótermelő Mexikóban (ahol a világszerte termelt mennyiség több mint hatvan százalékát szüretelik) szembe kell nézni azzal, hogy a trópusi gyümölcs termesztése lassan egyre súlyosabb környezeti károkat okoz. A fő avokádótermesztő Michoacan államban tavaly 1,6 millió tonnát szedtek le és exportáltak a gyümölcsből, míg 2013-ban még csak 1,4 millió tonnát, a termőfelület növekedése viszont az esőerdők területének nagymértékű csökkenésével jár együtt.


