Pénz- és tőkepiac

Bátrabban kötnek egyezséget a szolgáltatók

A tavalyinál több nagy összegű egyezség született, az elengedett összegek ráadásul személyi jövedelemadó mentesek voltak – állítja a Pénzügyi Békéltető Testület.

Kovács Erika, a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke szerint a korábbinál több kérelem alkalmas a befogadásra, és az egyezségeket is nagyobb arányban tudják jóváhagyni. Amíg tavaly százból 70 ügyet fogadtak be (ennyi volt alkalmas érdemi elbírálásra), idén már 81-et. Az első negyedévben 221 egyezség született, ami 28 százaléka az összes érdemben lezárt ügynek. A PBT-nek március végéig csak két kötelezést kellett hoznia és három ajánlást fogalmaztak meg.

A pénzügyi szolgáltatóknak januártól 1 millió forintos ügyértékig a jogszabály erejénél fogva alá kell vetniük magukat a PBT határozatának, ha nem tudnak megegyezni ügyfelükkel. Az elnök szerint a meghallgatásokon már látszik, hogy megnőtt a szolgáltatók egyezségre való hajlandósága, bátrabban kötnek egyezséget vagy vonják vissza az adóssal közösen a kérelmet azért, mert közben megegyeztek. A testület az első negyedévben 562 megszüntető határozatot hozott. Ezek közül 99 olyan egyezségen alapult, amely már az eljárás befejezése előtt megszületett a felek között, vagy az ügyfél visszavonta kérelmét, mert a szolgáltatóval folytatott tárgyalástól megállapodást remélt. A kérelmezők szempontjából minden negyedik ügy kedvező kimenetelű, ezek aránya 41,24 százalékra nőtt az előző évi 32,2 százalékról.

Kovács Erika elmondta: elkészült a PBT 2016-os éves jelentése, amely szerint tavaly (elszámolási ügyek nélkül) 4408 kérelem érkezett a testülethez, ezek 60 százaléka a pénzpiacról, 35 százaléka a biztosítási, 5 százaléka pedig a pénztári és a befektetési piacról. A PBT átlagosan 52 nap alatt jutott valamilyen eredményre. Az ügyek 70 százalékát érdemben el tudták bírálni, ami a fogyasztói tudatosság növekedését is jelzi. Tavaly 4655 ügyet zártak le (ezek közül több még 2015-ben érkezett a testülethez), ebből 855-öt egyezséggel, hatot ajánlással, kettőt kötelezéssel fejeztek be. A megszüntetett ügyek 7,5 százalékánál a felek eljáráson kívül megegyeztek. A testület 2016-ban 5251 elszámolási ügyet kezelt, ebből 4162 még 2015-ben érkezett. A folyamatban lévő ügyek száma 2016 év végén 78 volt (jelenleg 62).

Az elszámolási ügyekben 226 kötelezés, 42 egyezség, 1413 új jogorvoslati kérelem (a 2015-ben beérkezettekkel együtt összesen 2362) született. A bíróság 82 százalékban helybenhagyta a PBT döntését, 198 esetben új eljárásra kötelezte.

békéltetés Kovács Erika egyezség
Kapcsolódó cikkek