Pénz- és tőkepiac

Berobbant a Digi a bukaresti börzére

Látványos árfolyam-emelkedés mellett debütáltak a Digi Communications részvényei tegnap a bukaresti tőzsdén.

Látványos árfolyam-emelkedés mellett debütáltak a Digi Communications részvényei tegnap a bukaresti tőzsdén, a távközlési papírok az IPO során kialakult 40 lejes (egy euró 4,5 lej) ár fölött, 41,7 lejes árfolyamon nyitottak, pár perccel később már 9 százalékos pluszban, 43,6 lejnél járt az árfolyam. Ez lett a napi csúcs is, hiszen a gyors felfutást követően nagy számban jelentek meg az eladók a parketten, a jegyzés 41 lejig csúszott le, zárásra 41,2-ig korrigált az árfolyam. A nap folyamán 1,5 millió cserélt gazdát 63 millió lej értékben.

A fokozott érdeklődés nem meglepő, tekintve, hogy a lakossági szegmensben több mint 27-szeres volt a túljegyzés az IPO során, de az intézményi ajánlatok is több mint tízszeresen haladták meg a kínálatot. Akik kimaradtak a jegyzésből, vagy a tervezettnél kevesebb papírt tudtak venni, valósággal megrohanták a piacot, de eladó is akadt bőven. A lakosság ugyanis jelentős, 7 százalékos diszkonttal vásárolhatott az IPO során, így sokan azonnal zsebre is vágták a profitot.

Fotós: Mészáros János

A Digi debütálásával párhuzamosan a hazai parketten is érdekes események zajlottak, a Magyar Telekom ugyanis egész nap nagy nyomás alatt szenvedett, az árfolyam 1,5 százalékkal esett, és rég nem látott, 1,1 milliárd forintot meghaladó forgalom után 465 forinton zárt a papír. Piaci pletykák szerint a befektetők egy része átnyergelhetett a román papírba, miután a Telekom piacán kihűlt a sztori. Igaz, hogy tegnap – főleg a kereskedés második felében – a Molt és a Richtert is nagy mennyiségben adták a befektetők, zárásra már az OTP is mínuszba fordult, a Magyar Telekom azonban már délelőtt 2 százalékkal zuhant, forgalma pedig meghaladta az olajtársaságét és a gyógyszergyártóét is, amire nagyon ritkán van példa.

Összehasonlításként: hétfőn a Telekom 270 ezer saját részvényt vásárolt, ami a teljes napi forgalom harmadát adta. Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy az Digi IPO-ja során is láthattunk hasonló hullámokat a Telekom árfolyamában, nincs kizárva, hogy néhány nagybefektető már akkor átcsoportosított összegeket a román piacra. Lássuk be, a Digiben jelen állás szerint nagyobb a fantázia, ha hinni lehet a pici pletykáknak, akvirálni készül, a kiszemelt pedig a Deutsche Telekom román leányának, a Telekom Romániának a mobilüzletága. Ezzel párhuzamosan Magyarországon is folyamatosan fejleszt, igaz, megjelenése a mobilpiacon eltolódhat a jövő évre.

Az is nagy kérdés, hogy a most lebonyolított IPO során miért nem vont be forrást a cég, ami az adósságállományát és ambiciózus terveit látva észszerű lépésnek tűnt volna. Piaci szereplők biztosra veszik, hogy a sikeres tőzsdére lépést követi majd egy rábocsátás is.

Digi Bukarest tőzsde
Kapcsolódó cikkek