Pénz- és tőkepiac

Fonteladási pozíciókat érdemes nyitni

Csaknem két hét múlva, június 8-án előrehozott választásokat tartanak az Egyesült Királyságban, és a font ismét kevésbé tűri a viszontagságokat.

Közel két hét múlva, június 8-án Theresa May brit miniszterelnök kezdeményezésére előrehozott parlamenti választásokat tartanak az Egyesült Királyságban, és a font ismét kevésbé tűri a viszontagságokat. Az esemény áprilisi bejelentésekor úgy tűnt, hogy a választások időzítése a brit Konzervatív Párt szempontjából szinte tökéletes: mivel az ellenzék számára aligha lesz elég bő másfél hónap arra, hogy a szavazóknak vonzó alternatívát kínáljanak, a Konzervatív Párt valószínűsíthetően a közelmúlt legnagyobb arányú győzelme elé néz.

A YouGov közvélemény-kutató Timesban megjelent friss felmérése szerint azonban a kormányzó Konzervatív Párt előnye mindössze 5 százalékra apadt, izgalmas lesz tehát a választási hajrá. A brit választási rendszerben a győztes mindent visz, így ha May elvesztené a választásokat, az akár több hónappal is hátráltatná a Brexit-tárgyalásokat. Emellett a brit gazdasági adatok is visszaesésről tanúskodtak az elmúlt időszakban.

Eközben keményednek az álláspontok a még meg sem kezdődött Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban is: David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter kijelentette, hogy amennyiben az nem hajlandó csökkenteni az akár százmilliárd eurós kilépési számlát, a brit fél egyszerűen fel fog állni a tárgyalóasztaltól. Michel Barnier uniós megbízott viszont attól tart, hogy a bent maradó tagállamok nem lesznek hajlandók lemondani erről az összegről, így fennáll a veszélye a rendezetlen kilépésnek, ami ismét a fontot viselné meg a legjobban. Bár a fent vázolt lehetőség a legrosszabb verzió, a piacok a várakozás alatt ezt árazhatják: rövid távú fonteladási pozíciókat érdemes nyitni a dollár ellenében az 1,28 feletti szinteken, és június 8. előtt zárni is őket.

tőzsde Teheresa May árfolyam
Kapcsolódó cikkek